Інфляція-2008 може сягнути майже 20%

Четвер, 14 лютого 2008, 12:21

Найвірогідніше, інфляція в 2008 р. може сягнути майже 20%, сказав директор Інституту економічних досліджень і політичний консультацій Ігор Бураковський.

У той же час він зауважив, що інфляцію можна збити і до рівня 10%, як сьогодні заявила Тимошенко, але для цього необхідно вжити низку жорстких заходів, в основному пов'язаних із обмеженням великої кількості виплат".

При цьому Бураковський зауважив, що виплати по заощадженнях колишнього Ощадного банку СРСР не здатні викликати зростання цін і не вплинуть на інфляцію. Оскільки ці виплати всього лише одноразова допомога. "Це не є причиною інфляції, є невеликий тиск, але він мінімальний", - уточнив Бураковський.

На його думку, ринок радше реагує на збільшення обсягу соціальних виплат, зокрема зарплат і пенсій. Рекордна інфляція в січні зумовлена, з одного боку, значними соціальними виплатами, що постійно зростають, в яких виплати по заощадженням не є такими, що превалюють, з іншого ж боку - монетарною політикою НБУ, зауважив експерт.

Реклама:

При цьому в 2008 р., за прогнозами Бураковського, ВВП зросте на 6,1%, сповільнившись порівняно із 7,2% у 2006-2007 рр. На його думку, на зростання ВВП влине на інвестиції в Україну, що  збережеться в 2008 р.

За його словами, в першу чергу головним поштовхом інвестиційної активності стане підготовка до Євро-2012, яка стимулюватиме інвестиції в інфраструктуру, оскільки її поточний рівень, очевидно, не відповідає вимогам УЄФА.

При цьому, за словами Бураковського, в 2008 р. очікується зниження темпів приросту реального імпорту, незважаючи на очікуване членство в СОТ до середини в 2008 р. В той же час темпи приросту реального експорту збережуться частково завдяки кращому доступу до ринків країн-членів СОТ у другій половині року. Отже, на думку Бураковського, реальний експорт і імпорт виросте  відповідно на 4,9% і 4,8%, хоча високі імпортні ціни, як очікується, зумовлять розширення дефіциту торгівлі в 2008 р.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!