"Нафтогаз" урегулює все до кінця місяця - Міллер

Середа, 13 лютого 2008, 10:55

НАК "Нафтогаз України" протягом лютого врегулює питання з постачаннями російського газу, повідомив у вівторок, 12 лютого, голова російського газового холдингу Олексій Міллер.

За даними "Газпрому", зараз в Україні "осіло" 1,7 мільярда кубометрів газу РФ, і заборгованість за нього наближається до цифри в 500 мільйонів доларів, а загальний прострочений борг із постачань газу в Україну сягає вже 1,5 мільярда доларів. Також відсутні контракти з українськими споживачами газу.

"Протягом цього тижня, вже в четвер, українська сторона почне гасити борг", - зазначив Міллер, підкресливши, що наразі газ в Україну надходить.

Раніше президент Віктор Ющенко заявив, що вже найближчим часом країна почне віддавати борги за газ.

Реклама:

Каменем спотикання залишалася ціна, яку Україні треба заплатити за спожитий у кінці 2007 року газ, оскільки український імпортер газу "УкрГаз-Енерго" (купує газ в експортера газу - швейцарської компанії RosUkrEnergo) вимагав сплатити за газ уже за цінами поточного року. Зі слів українського президента, Україна заплатить за спожитий минулого року газ за ціною 2007 року.

Минулого року ціна газу, що поставлявся з Середньої Азії, становила 130 доларів за тисячу кубометрів. З нового року ціна була встановлена на рівні 179,5 долара, але через холод у Середній Азії постачання середньоазіатського газу були скорочені, тому постачання "Газпром" заповнив російським газом за ціною в 314,7 долара за тисячу кубометрів.

Російський президент Володимир Путін нагадав, що в 2006 році був підписаний контракт, за яким у разі дефіциту середньоазіатського газу "Газпром" бере на себе обов'язки відшкодувати його.

Президент України також сказав, що ніяких актів, документів про споживання саме російського газу Україна не має. Як пояснив гоглова "Нафтогазу" України Олег Дубина, українська сторона заплатить за спожитий нею газ, якщо доведуть протилежне.

РІА "Новості" 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!