Європа бореться з подорожчанням хліба та молока

Четвер, 27 вересня 2007, 14:15

Ціни в Європі на хліб, борошно і хлібобулочні вироби, а також молоко зросли.

Щоб зупинити подальший ріст, Єврокомісія скасувала резервування 10% орних земель у ЄС на агросезон 2007-2008 років, а Іспанія і Польща звернулися з проханням скасувати квоти на вироблення молока державами ЄС.

Звільнивши фермерів від виконання цієї умови, Брюссель розраховує підвищити обсяг виробництва зерна, повідомляє EuroNews.

Реклама:

Практика залишати на відпочинок частину земель була введена в ЄС у 90-ті роки як засіб боротьби з актуальним тоді надвиробництвом.

Сьогодні ситуація інша: через погані погодні умови і зростаючий попит на зерно світові ціни на кукурудзу і пшеницю постійно ростуть починаючи з 2005 року.

У підсумку за останні місяці ціни на хліб, борошно і хлібобулочні вироби помітно зросли в різних регіонах світу, в тому числі й у Європі.

Нарівні з хлібом подорожчало і молоко: зернові в ЄС як і раніше залишаються важливим кормовим продуктом. Щоб зупинити подальший ріст цін на молоко, Іспанія і Польща звернулися до Єврокоміссії з проханням скасувати квоти на вироблення молока державами ЄС.

Пропозиції Єврокоміссії, ініціативи окремих країн - у центрі дебатів міністрів сільського господарства ЄС у Брюсселі.

Головуюча в ЄС Португалія за підтримкою Франції вважають за необхідне створити в ЄС стратегічні запаси зерна - за моделлю створення запасів нафти.

За даними ООН у найближчі декілька років ціни на продукти харчування будуть рости. На основні типи продовольства, такі як зерно, мед, кукурудзу і порошкове молоко, ціни вже зростають.

На споживчому ринку України продукти харчування подорожчали на 1%. Зокрема, значно (на 15,7%) подорожчали фрукти. На 4,6-0,5% виросли ціни на овочі, морозиво, маргарин, олію, рибу і рибопродукти. Разом з тим, на 12,1-0,7% подешевшали яйця, сало, молоко і молочні продукти, картопля і цукор. До кінця поточного року індекс споживчих цін в Україні очікується на рівні 107,5%.

EuroNews

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!