НБУ: Бізнес покращує прогноз інфляції

Понеділок, 16 липня 2007, 19:02

Українські підприємства покращують оцінку інфляції - прогноз очікуваної середньої інфляції на наступні 12 місяців становить 10,9%, повідомляє Національний банк України (НБУ) з посиланням на проведене у травні-2007 чергове щоквартальне опитування керівників бізнес- структур.

"Інфляційні очікування зменшувалися четвертий квартал поспіль. Очікувана середня інфляція на наступні 12 місяців склала 10,9% проти 11,1% у попередньому кварталі", - відзначається в повідомленні.

Реклама:

За даними НБУ, керівники підприємств традиційно вважають найбільш впливовими інфляційними факторами економічну й політичну ситуацію в країні. "Уперше за час проведення опитувань, уплив політичної ситуації визнано респондентами визначальною (78,7% відповідей)", - говориться в повідомленні.

При цьому в повідомленні підкреслюється, що обмінний курс і дії НБУ традиційно не вважаються респондентами факторами інфляційного тиску.

Разом з тим, відповідно до повідомлення, протягом третього кварталу поспіль продовжує погіршуватися оцінка перспектив загальноекономічної ситуації на наступні 12 місяців.

"Залишаються високими очікування відносно курсової стабільності. Частина респондентів, які очікують збереження курсу гривні до долару США, продовжувала підвищуватися (до 74% проти 73,6% у першому кварталі). Зросли очікування щодо знецінювання гривні відносно євро", - вказується в повідомленні Нацбанку.

У повідомленні також відзначається, що в опитуванні брали участь керівники 1266 підприємств у всіх регіонах країни, які представляють економіку у основних видах діяльності, формах власності, розмірам по кількості співробітників.

Як повідомлялося, уряд України прогнозує вповільнення росту ВВП в 2007 році до 6,5% при одночасному вповільненні інфляції до 7,5%. За січень- червень ВВП виріс на 7,9% у порівнянні із січнем- червнем 2006 року до 289 945 млн гривень.

ВВП України в 2006 році зріс на 7,1%, тоді як в 2005- му - на 2,7% при інфляції, відповідно, 11,6% і 10,3%.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!