Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Указ Ющенка може негативно вплинути на інвестиції - банкіри

Четвер, 26 квітня 2007, 13:40

Перенос президентом дати проведення дострокових виборів до парламенту із 27 травня на 24 червня може сповільнити приплив інвестицій до країни, але стабільність економічної ситуації в цілому буде підтримуватися втомою суспільства від політичного протистояння.

Так вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

Президент ЗАТ "Банк НРБ" (Київ) В'ячеслав Юткін думає, новий указ президента про розпуск Верховної Ради та призначення позачергових виборів на 24 червня не вирішує існуючий у даний час політичний конфлікт і тому може негативно відбитися на інвестиційній привабливості країни.

"Ті іноземні інвестори, що вже прийшли в Україну, будуть продовжувати працювати, але очікувати нові інвестиції до країни не доводиться до остаточної політичної стабілізації, що може наступити не раніше осені, коли можуть реально відбутися перевибори до парламенту або буде прийняте рішення їх не проводити", - сказав він.

Реклама:

Разом з тим, за оцінкою Юткіна, перенесення дати виборів не відіб'ється на наявному та міжбанківському валютному ринку.

"Я думаю, що на фінансовому ринку цей указ президента, як і його попередній указ, не відіб'ється, тому що бізнес уже навчився працювати в умовах загостреної політичної боротьби. На наявний курс може вплинути тільки сезонний фактор - період відпусток, що наближається, і зростаючий у зв'язку з цим попит на валюту", - сказав він.

На думку члена спостережної ради Укрексімбанку (Київ) Андрія Пишного, багато в чому реакція економіки та іноземних інвесторів на перенос дати виборів буде залежати як від позиції, що займе в цьому питанні парламентська коаліція, так і від тональності політичної дискусії в країні.

"При нагнітанні нервозності в економіці будуть мати місце визначені негативні наслідки", - сказав Пишний.

При цьому банкір підкреслив, що фактором збереження стабільності економічної ситуації в країні буде втома суспільства, що накопичилася від тривалого політичного протистояння.

Пишний також вважає, що іноземні інвестори, серед іншого, можуть розглядати більш реальну нову дату проведення дострокових виборів як нову точку відліку для своїх оцінок інвестиційної привабливості України.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!