"Газпром" лякає Литву, Польщу і Німеччину недопоставками газу

Четвер, 28 грудня 2006, 10:50

27 грудня "Газпром" попередив споживачів у Європі про можливі проблем із транзитом через Білорусь, котра позбавиться російського газу з 1 січня 2007 року, якщо не виконає ультиматум російського монополіста.

Про це повідомляє proUA з посиланням на Reuters.

"Газпром направив своїм партнерам у Литві, Польщі, Німеччині повідомні листи про ситуацію, що склалася з поставками газу через Білорусію", - повідомив глава монополіста Алєксєй Міллєр в ефірі російського телебачення.

Раніше "Газпром", що закачав додаткові обсяги газу до сховищ в Європі, говорив, що європейські споживачі не постраждають у випадку скорочення постачань через Білорусь.

Реклама:

У той же час Мінськ, незгодний ні на чотириразове подорожчання імпортного блакитного палива, ні на пропозицію Москви поділитися активами в обмін на більш помірний ріст ціни, попередив про відповідні санкції. Це спричинило в Газпрому побоювання, що Білорусь буде несанкціоновано відбирати експортований у Європу російський газ.

У відповідь на питання, чи готова Білорусь блокувати транзит газу до Європи або відбирати транзитний газ, замміністра енергетики Едуард Товпенець сказав на прес-конференції: "Якщо договору і контракту на транзит не буде, можуть застосовуватися будь-які санкції".

"На жаль, забезпечити повну компенсацію, якщо Білорусь буде забирати газ у відповідності зі своїм споживанням, на жаль", - сказав, у свою чергу, заступник голови правління Газпрому Алєксандр Мєдвєдєв.

"Але я упевнений, що така ситуація не може бути продовжена протягом більше декількох днів, оскільки це буде самогубством для білоруської економіки", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!