У США присудили $11 млн. штрафу за образи в Інтернеті

Вівторок, 17 жовтня 2006, 12:58

Американка з Флориди Осью Шеф відсудила в жительки Луїзіани Керрі Бок 11 млн. 300 тис. дол. у ході судового процесу про наклеп. Бок розмістила в Інтернеті повідомлення, де назвала Шеф "шахраєм", "шахрайкою" і "ошуканкою".

Юристи називають безпрецедентною і "вражаючою" суму компенсації, передає Ліга.

Видання Telegraf посилаючись на Daily Business Review, пише про те, що суперечка між двома жінками виникла після того, як Бок звернулася до Шеф за юридичною допомогою.

Колишній чоловік Бок, всупереч її бажанню, помістив їхніх дітей в школу-інтернат у Коста-Ріці, а вона хотіла забрати їх звідти. Шеф, яка керує довідковою службою для батьків, направила Бок до консультанта, який допоміг їй повернути синів. Однак пізніше Бок почала критикувати Шеф і розмістила негативні повідомлення на її адресу на форумі сайту Fornits.com, де батьки обговорювали між собою проблеми дітей.

Реклама:

У 2003 році Шеф подала позов проти Бок за звинуваченням у наклепі, запросивши астрономічну суму компенсації в 11,3 млн. дол. Через те, що відповідачка не стала захищати себе в суді, справу було вирішено на користь Шеф.

Бок говорить, що не має такої суми і не зможе оплатити послуги адвоката, щоб опротестувати рішення. Вона додала, що якщо мета судового позову Шеф полягала в тому, щоб заглушити її думку, висловлену в Інтернеті, то це спрацювало.

"Я більше не відчуваю, що я можу вільно виразити свою думку, - говорить вона. - Тільки одна сторона могла висловитися в суді. Ніхто не почув мою позицію".

"Я знаю, що Бок не має і мільйона доларів, не говорячи про 11 млн., але це сильне і виразне послання іншим. Багато хто використовує Інтернет, щоб нашкодити людям, яких не люблять, а цього робити не варто".

Юристи відзначають, що компенсація збитку в цьому випадку є найбільшою сумою, яка коли-небудь, присуджувалася за брехливі повідомлення в інтернет-блоках або форумах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!