"Хрестовий похід" проти Валерії Гонтаревої

"Хрестовий похід" проти Валерії Гонтаревої

Середа, 19 жовтня 2016, 09:40 -
НБУ
Незадоволені Гонтаревою політики і представники бізнесу будуть систематично змішувати керівника Нацбанку з брудом. Доки у президента просто не залишиться вибору, крім як попросити її написати заяву. Або йому доведеться взяти удар на себе.

Наприкінці минулого тижня активізувалася інформаційна кампанія з дискредитації голови НБУ Валерії Гонтаревої.

Все почалося з візиту до Вашингтона народного депутата Сергія Тарути, де він на зустрічі країн-членів Міжнародного валютного фонду роздавав учасникам агітаційні матеріали, у яких йшлося про зв'язки голови НБУ з колишньою владою і російськими банками, про корупційну допомогу деяким банкам.

Тоді в НБУ вирішили "зіграти на випередження" і першими повідомили про те, що сталося у Вашингтоні, паралельно вимагаючи від СБУ, ГПУ та НАБУ порушити кримінальну справу проти нардепа.

На початку цього тижня ситуація почала загострюватися. До кампанії проти голови НБУ долучилися кілька політичних сил, які вимагають її відставки. 

Реклама:

Схоже, незадоволені Гонтаревою політики і представники бізнесу будуть систематично змішувати керівника Нацбанку з брудом. Доки у президента не залишиться вибору, крім як попросити її написати заяву про звільнення.

У вівторок в кулуарах Верховної Ради, перед входом до зали парламенту, у традиційному образі розлючено говорив у мікрофон лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

"Те, що ініціює Тарута, Радикальна партія пропонувала ще два роки тому, зареєструвавши відповідні законопроекти. Мені прикро, що наші колеги, в тому числі Тарута, два роки не підтримував зареєстровані законопроекти. А сьогодні раптом вони згадали про це питання", — розповідав лідер "радикалів" у звичній для нього манері.

Обурення Ляшка можна зрозуміти. Знаючи про вкрай низький рівень довіри населення до Нацбанку, "радикал" протягом останніх років не втрачав можливості покритикувати голову НБУ.

Чого варті лише його "вистави" у Верховній Раді, коли він обсипав голову НБУ фальшивою валютою. Проте зараз лаври борців проти "свавілля НБУ" почали перебирати на себе інші політики.

Наприклад, ще в понеділок значного розголосу набув виступ Юлії Тимошенко з погоджувальної ради.

"Червону кнопку із запуску руйнування держави натиснула Гонтарева. Ця кнопка — це зниження втричі курсу гривні", — почала розповідати Тимошенко. Вона була категоричною: "Ми вважаємо, що Гонтарева повинна бути терміново звільнена з посади, ми підпишемо постанову про звільнення Гонтаревої".

Проте лідером нинішньої кампанії проти Гонтаревої став Тарута. У вівторок він стояв у кулуарах парламенту в оточенні великої кількості камер та помітно хвилювався, поправляючи окуляри.

"Якщо далі так НБУ буде діяти, то курс гривні просто буде 40. Політики, як завжди, мають амбіції, електорат. У мене немає банку, я не представляю жодну політичну силу", — розповідав Тарута. За його словами, "на Заході" тепер стало відомо, що відбувається з банківською системою, і зараз не можна допустити, щоб він вкотре розчарувався в Україні.

У вівторок депутати мали змогу ознайомитися з новою версією його "брошури". Цього разу вона була адаптована для українського читача.

ФОТО
 

Разом із брошурою депутатам і журналістам роздавали прес-реліз з гучним заголовком "Народний депутат Сергій Тарута ініціює процес зміщення з посади голови НБУ Валерії Гонтаревої".

Суть релізу зводилася до переліку усіх можливих негараздів, які відбувалися останнім часом з банківською системою. Тарута також закликав народних депутатів поставити підписи під зверненням до президента щодо звільнення Гонтаревої. Ще одна ініціатива — створення ТСК з розслідування діяльності голови НБУ.

Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради вирішив не чекати підписів і терміново звернувся до Порошенка, закликаючи звільнити голову Нацбанку "через втрату бездоганної ділової репутації".

Мало не єдиною, хто в цей день зважився публічно захищати голову НБУ, була заступник голови фракції БПП Ірина Луценко.

"Гонтаревій закидають мало не всі проблеми економіки України. Насамперед, падіння гривні та банкрутство менших банків. Але, панове, будьмо чесними. Проблеми в банківській системі почалися далекого 2009 року внаслідок світової фінансово-економічної кризи. І курс гривні тоді був стабільним, і прем'єром була інша людина, але це не врятувало, наприклад, банк "Надра", — розповідала вона під час виступу у парламенті.

Проте, судячи із спілкування з іншими депутатами від БПП, Ірина Луценко озвучила лише офіційну позицію партії. Співбесідники з фракції БПП визнають: ставлення всередині фракції до голови НБУ значно погіршилося.

"Рано чи пізно атака на Гонтареву мала статися. Люди, які працюють у банківській сфері, зрозуміють, про що я. Якісь деталі її "траблів" постійно вилазили", — каже один з них.

За інформацією джерел ЕП, насправді прихильників у голови НБУ у фракції БПП залишилося не більше 40-50 осіб. Це в основному представники "крила президента". Інші підтримувати Гонтареву вже не будуть.

ЕП попросила народного депутата, з якого все почалося, пояснити, що ж саме підштовхнуло його їхати до Вашингтона та роздавати листівки, які дискредитують голову НБУ. Це зовсім не схоже на Таруту.

"Їхати до Вашингтона мене змусило бажання врятувати Україну від Гонтаревої. Вона вже втратила довіру, причому не тільки у суспільства і бізнесу. Вітчизняна банківська система є частиною глобальної фінансової системи. У фінансовому світі намітилася небезпечна для України тенденція ототожнення персони Гонтаревої, а в її особі — всієї української банківської сфери, всього українського бізнесу, з відмиванням грошей", — відповідає він.

"Треба було терміново донести до західних партнерів України: Гонтарева не має нічого спільного з чесним українським бізнесом, з порядними банкірами. Ми з низкою депутатів консолідували зусилля і надали нашим західним партнерам, зокрема, в США, інформацію про ці зловживання Гонтаревої, щоби вони компетентно, професійно і за встановленою процедурою розібралися в ситуації, і щоби в це розслідування не втручалася вітчизняна політика", — додає Тарута.

Сергій Тарута
Сергій Тарута

Супроводжував Таруту у Вашингтоні президент Асоціації українськиї банків Олександр Сугоняко. Його нелюбов до голови НБУ можна зрозуміти.

По-перше, його бачення розвитку банківської системи дуже відрізняється від поглядів Гонтаревої, і він вже давно критикує її діяльність.

По-друге, він один з небагатьох, хто свого часу не боявся критикувати політику голови НБУ Сергія Арбузова. За це його асоціація була фактично знищена. Колишньої впливовості асоціація не змогла повернути навіть після Революції гідності.

За словами радника президента АУБ Олексія Куща, Сугоняко разом з Тарутою відвідували Вашингтон в тому числі на запрошення окремих сенаторів із США.

"Основний запит на прозорість йде з боку США, бо вони витрачають гроші своїх платників податків — мільярди доларів за наданими кредитними гарантіями. Без цього запиту ніхто б ніяких брошур не читав. Інформація НБУ про те, що хтось бігав і роздавав листівки, м'яко кажучи, не зовсім точна", — каже він.

Банкір наголошує: в Америці починають розуміти, що ситуація в Україні далеко не така, як про неї говорять на офіційному рівні.

"У даному випадку реакція зовнішніх кредиторів і позиція промислових кіл в Україні збігається. Захід в системі моніторингу чітко бачить, наскільки ефективно витрачаються кошти, надані Україні міжнародними кредиторами. Одна річ — кредити МВФ, інша — гроші американських платників податків. Зараз саме той момент, коли сили всередині і зовні очікують нарешті суттєвих змін, час обіцянок закінчується", — підкреслює радник президента АУБ.

Сергій Тарута стверджує, що він відвідував Вашингтон винятково з мотивів "служіння Батьківщині без корисливого інтересу". Проте не всі опитані ЕП співбесідники з цим погоджуються.

"Я і сам думаю, до чого тут Тарута. По-перше, хто такий Тарута? Представник того самого клану, який раніше грабував Нацбанк, тобто клан на клан чи як? Сісти на це місце хочеться? Питання: для чого? Те, що Нацбанк корумпований, це ж не нове.

Ми вважаємо, що побороти "гонтаревих" можна шляхом електронного декларування. Ситуація щодо Гонтаревої може бути і прикриттям небажання говорити про електронне декларування. Друге після електронного декларування — це якісна робота НАБУ", — поділився думками з ЕП глава фракції "Самопоміч" Сергій Березюк.

Співрозмовник в Адміністрації президента розповів, що в АП вважають: атака на НБУ — це випад Тимошенко.

"Це все гра Юлі, ми розглядаємо Таруту як її продовження. У нього грошей поменшало, в голову б'ють якісь політичні амбіції. Більш того, в нього жахливі стосунки з "першим". Він же його з губернаторства (глави облдержадміністрації. — ЕП) зняв, а той образився", — каже співрозмовник в АП.

Деякі опитані ЕП депутати вважають, що Тарута хоче створити власний політичний проект, заручившись підтримкою певних олігархів, і "хрестовий похід" проти Гонтаревої — це ефектний старт.

"Тарута має серйозні політичні амбіції. У нього новий політичний консультант, зараз для нього Гонтарева як "пілотний проект", — стверджує один із співрозмовників EП в парламенті на правах анонімності.

Ще одна популярна версія, яка не суперечить попередній, — "Костянтин Жеваго і Олег Бахматюк мають на Таруту якийсь вплив і нашіптують, що Гонтарева занадто багато собі дозволяє".

У Бахматюка справді останнім часом напружені відносини з НБУ. Регулятор за короткий термін опублікував уже другу інфографіку про борги Бахматюка перед державою.

Іншим боржникам так багато уваги на офіційній сторінці НБУ у мережі Facebook чомусь не відводиться.

Проте якою б не була справжня мотивація Тарути, наміри в нього серйозні. Він обіцяє довести розпочату справу до кінця. Більше того, він хоче, щоби проти Гонтаревої ввели персональні санкції. Схоже, цього разу крісло під головою НБУ захиталось сильно.

"Чому Тарута цим займається? Ми самі не розуміємо до кінця. У мене такі ж відчуття, як і з ситуацією щодо Шокіна. Більшість фракції не готова підтримувати Гонтареву, тому в Петра Олексійовича два варіанти: або просити її написати заяву, або брати на себе весь негатив", — каже один з депутатів БПП.

Реклама: