НБУ звернувся до правоохоронців через дискредитацію Тарутою Гонтаревої

П'ятниця, 14 жовтня 2016, 13:11

Національний банк України 13 жовтня 2016 року звернувся до СБУ, ГПУ та НАБУ з проханням відкрити кримінальні провадження у зв’язку з розповсюдженням провокаційних матеріалів з голослівними звинуваченнями на адресу Голови НБУ.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Як зазначається, йдеться про підбірку  під назвою "Загроза економічній безпеці України", яка розповсюджувалася українським бізнесменом Сергієм Тарутою перед початком зустрічі країн-членів Міжнародного валютного фонду та Світового банку у Вашингтоні (США), що проводилась з 06 по 10 жовтня 2016 року", - говориться у повідомленні.

"Брошюра, яка розповсюджувалась особисто Сергієм Тарутою, представляє собою збірку неправдивої, провокаційної, викривленої інформації та голослівних звинувачень офіційної особи в корупційній діяльності, розвалі банківської системи та створенні загрози економічній безпеці України", - пише прес-служба.

Реклама:

У НБУ зазначають, що частина інформації вже розповсюджувалась останнім часом на сайтах сумнівних інтернет-видань та неодноразово спростовувалась як самим Національним банком, так і Національним антикорупційним бюро України.

У декількох випадках, коли можливо було встановити конкретних розповсюджувачів цієї неправдивої інформації, НБУ звертався до суду за захистом своєї ділової репутації та зобов’язанням спростувати недостовірну інформацію.

Наразі триває судовий розгляд цих справ, причому відповідачі (зокрема народні депутати Павло Костенко та Михайло Головко) не відвідують судових засідань.

"Вочевидь, метою осіб, які розповсюджували вищезазначені матеріали на зустрічі країн-членів МВФ та СБ, є цілеспрямовані намагання дискредитувати діяльність Голови НБУ, перешкодити виконанню нею службових обов'язків і таким чином здійснити на її діяльність незаконний вплив", - йдеться у повідомленні.

У НБУ зазначають, що такі дії містять ознаки злочину, передбачені статтею 344 Кримінального кодексу України, і винні мають бути покарані. Покаранням за даний злочин може стати обмеження або позбавлення волі на строк до двох років. 

 
прес-служба НБУ

"Представники країн-членів МВФ та СБ, які добре знайомі з роботою керівництва Національного банку, адже постійно здійснюють технічну та консультаційну допомогу, були глибоко здивовані та обурені такими низькопробними провокаціями, та висловили свої слова підтримки Голові Національного банку", - повідомляє прес-служба.

У НБУ також відмітили, що такі дії направлені на підрив економічної та інформаційної безпеки України, оскільки від сприйняття учасниками наданої неправдивої інформації може залежати результат розгляду питань, що мають важливе значення для України, тобто неправдива інформация може нанести безпосередню шкоду державним інтересам та її економічній безпеці. 

"Провокація, яка була вчинена у Вашингтоні – це лише одна ланка у ланцюжці інформаційної кампанії, направленої на дискредитацію Голови Національного банку України. За нашою інформацією, продовження провокаційних дій планується на засіданні Верховної Ради України у вівторок 18 жовтня 2016 року", - додає прес-служба регулятора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: