Конституційний свербіж. Кому заважає електронна система декларування

Конституційний свербіж. Кому заважає електронна система декларування

Четвер, 23 червня 2016, 15:03 -
Черговий поступ в боротьбі з корупцією може захлинутися: соратники Януковича попросили Конституційний суд зруйнувати систему електронного декларування. Однак президент налаштований рішуче.

Черговий поступ в боротьбі з корупцією може захлинутися.

Причина — відчайдушний спротив соратників Януковича, які продовжують створювати перепони для реформ.

Цього разу мова йде про конституційне подання 48 народних депутатів.

Вони вимагають зруйнувати систему електронного декларування та позбавити новостворене Національне агентство з питань запобігання корупції — НАЗК — низки важливих функцій.

Реклама:

Громадськість і без того вже другий рік перебуває у стані перманентної війни з урядом. Чиновники кілька разів блокували створення НАЗК. Двічі заважав соратник Арсенія Яценюка Роман Греба, що відповідав за проведення виборів представників громадськості до конкурсної комісії.

Фінальним акордом у війні проти е-декларування може стати скасування Конституційним судом деяких норм закону "Про запобігання корупції". Після аналізу подання з'ясовуються важливі деталі. В основу документа закладені вимоги, які окремо ніби й мають сенс, але в контексті реформ вони суперечливі.

Серед них — скасування обов'язку декларувати статки повнолітніх дітей, батьків, осіб, які живуть спільно і не перебувають в шлюбі. Також з переліку обов'язкових об'єктів декларування вилучається незавершене будівництво, наявна готівка, цінне рухоме майно.

Крім того, депутати зазначають, що НАЗК не повинен користуватися реєстрами, інформаційними базами органів публічної влади та урядовими системами зв'язку з метою виконання повноважень щодо оперативної перевірки декларацій.

Йдеться у документі і про заборону проводити повну перевірку декларацій та звіряти відомості із стилем життя, скасування кримінальної відповідальності за подання неправдивих відомостей у деклараціях, скасування обов'язку повідомляти НАЗК про зміни у майновому стані чиновника на суму понад 68 тис грн.

Вишенька на "майновому" торті — закриття доступу до електронної системи декларування, яку ще навіть не запустили. За словами прем'єра Володимира Гройсмана, вона повина бути запущена 15 серпня. Як наслідок, вже до 15 жовтня державні службовці першого-третього рангів мусять заповнити е-декларації.

Цілком очевидно, що парламентарі вже зараз розуміють, чим для них обернеться запуск системи. Тим більше, якщо їхні майнові декларації з'являться в прицілі не тільки НАЗК, а й провідних журналістів-розслідувачів. 48 нардепів, що саботують запуск е-декларування, вже навіть "засвітилися" у сюжеті програми "Схеми".

Відеосюжет Сергія Андрушка "48 саботажників"

Чому підписантів саме 48? Все просто: згідно з чинним законодавством суб'єктами права на таке подання є президент, не менш як 45 народних депутатів, Верховний суд, уповноважений ВРУ з прав людини або ж нині відсутня Верховна Рада АРК.

Партія регіонів та Опоблок ніколи не були монолітними. Існують різні групи впливу, що змагаються за власні корпоративні інтереси. Однак наразі Опоблоку не вистачало потрібної кількості парламентарів. Тому колишні соратники Януковича інтенсивно збирали голоси, залучивши голоси колишніх партнерів.

Підписанти Конституційного подання
Група Росукренерго        

Група

Рината Ахметова

Бакулін Є.М. Льовочкіна Ю. Вілкул О.Ю. Королевська Н.Ю.
Бойко Ю.А. Мирний І.М. Воропаєв Ю.М. Мороко Ю.М.
Дунаєв С.В. Нечаєв О.І. Гусак В.Г. Мартовицький А.В.
Іоффе Ю.Я. Павленко Ю.О. Долженков О.В. Матвієнков С.А.
Кацуба В.М. Папієв М.М. Колєсніков Д.В. Мірошниченко Ю.Р.
Ларін С.М. Рабінович В.З. Солод Ю.В.  
Льовочкін С.В. Скорик М.Л.  

Група

Колеснікова-Ахметова

Група

Вилкула-Ахметова

Бахтеєва Т.Д. Омельянович Д. Гальченко А.В. Павлов К.Ю.
Шпенов Д.Ю.

Група

Віктора Медведчука

Людина

Віктора Пінчука

Німченко В.І. Шуфрич Н.І. Безбах Я.Я.
Шурма І.М.

Людина

Ігоря Коломойського

Людина

Миколи Азарова

Бондар В.В. Мураєв Є.В.
Решта Пояснення:
Гуляєв В.О. Новинський В.В. NN Відродження
Ільюк А.О. Сажко С.М. NN Опоблок
Кісельов А.М. Святаш Д.В. NN Позафракційний
Кіссе А.І. Яценко А.В. Не ставив підпис
Козак Т.Р. Білий О.П.
Звягільський Ю. Балицький Є.В.
Мисик В.Ю. Барвіненко В.Д.
Шенцев Д.О. Добкін Д.М.
Добкін М.М.

Автографи під конституційним поданням поставили представники різних фінансово-політичних груп. Система електронного декларування заважає Рінату Ахметову, Віктору Медведчуку, Юрію Бойку і Дмитру Фірташу. Їх представники у складі фракції "Опоблок" радо підтримали звернення до Конституційного суду.

Крім політичних мастодонтів подання підписали й інші колишні "регіонали": брати Добкіни, Дмитро Шенцев, Андрій Кісельов, бізнес-партнер Ахметова Вадим Новинський, Дмитро Шенцев, Євген Балицький, Олексій Білий, Сергій Сажко і навіть власник телеканалу NewsOne Євген Мураєв.

Останній, за даними джерел, не хоче стати об'єктом дослідження НАЗК, адже ніяк не зможе пояснити придбання медіа-ресурсу за таких офіційних доходів.

З умовної групи Олександра Вілкула свій підпис поставили Андрій Гальченко, Дмитро Шпенов та Костянтин Павлов. Ніхто з них не вирізнявся бажанням зробити українську політику більш прозорою.

Авторів подання можна поділити ще за одним критерієм: деякі прізвища були надруковані, деякі — вписані від руки. Вочевидь, ініціатори збирали підписи поступово, тому всі представники фракції "Відродження" внесені вручну. Між тим, впливові Сергій та Юлія Льовочкіни не поставили свої автографи.

 Сергій та Юлія (ліворуч) Льовочкіни 

Проте, є й приємні новини. Джерела у парламенті повідомляють, що президент України не дозволить знищити систему е-декларування.

Більше того, її запуск є одним із базових пріоритетів Порошенка на другу половину 2016 року. Не так давно президент під тиском громадськості зібрав представників третього сектора та ветував "закон Денисенка", запропонувавши узгоджений варіант закону, який дозволяв запуск е-декларування.

Громадські організації навіть за таких умов тримають руку на пульсі. Члени коаліції "Декларації під контролем" написали прохання долучити їх як експертів до засідання Конституційного суду. До слова, розгляд подання відбуватиметься в усному та публічному режимах.

За нормальних обставин у жовтні громада отримає декларації чиновників, заповнені за новим зразком. Тоді й можуть стати відомими приклади незаконного збагачення, за яке чиновників будуть звільняти, а декого — посадять до в'язниці.

Реклама: