Рада розгляне перед виборами агропопсу

Рада розгляне перед виборами агропопсу

П'ятниця, 5 вересня 2008, 16:30 -
З надією, що необхідні для них законопроекти Верховна Рада прийме щонайшвидше, аграрії надіслали на ім'я Арсенія Яценюка листа. За нинішньої політичної ситуації у країні якщо й будуть прийняті якісь законопроекти стосовно аграрного сектору, то виключно такі, які сприятимуть залученню електорату. Проте, на аграрних питаннях можна зробити непоганий піар.

Щойно українські аграрії налаштувалися на те, що Верховна Рада розгляне важливі для них законопроекти, політична ситуація змінилася. Хоча входження України у Світову організацію торгівлі вимагає негайного прийняття низки законів.

І не тому, що це передбачають міжнародні угоди, а тому, що в умовах СОТ легше жити укрупненим господарствам, діяльність яких не врегульована. Абревіатура СОТ фігурує в усіх проектах, які аграрії вважають невідкладними.

У листі до голови ВР Асоціація фермерів та приватних землевласників, Всеукраїнський союз сільськогосподарських підприємств та Українська аграрна конфедерація просять його "сприяти першочерговому розгляду законопроектів стосовно АПК, на окремому пленарному засіданні... у вересні 2008 року, як невідкладних".

27 серпня листа підписали президент АФЗУ Іван Томич, голова ВССП Олександр Боровик та президент УАК Леонід Козаченко.

Реклама:

У Міністерстві аграрної політики теж хотіли б, аби депутати поквапились: обрали один день і розглянули 31 законопроект. Усього ж наразі необхідних аграріям законопроектів і постанов назбиралося близько 80 штук.

Асоціації ж згадують першочергово про 20 законопроектів - 10 від Міністерства аграрної політики і ще 10 - від народних депутатів.

Висловити свою думку щодо найважливіших "аграрних" законопроектів ми попросили голову комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Миколу Присяжнюка. Одним із законів, які необхідно приймати у першу чергу, він вважає закон про кооперацію.

"При тому, що колгоспи ліквідовані, а фермерські господарства не розвиваються так динамічно, як хотілося б, необхідне законодавство для створення іншої форми господарювання. Ми будемо доопрацьовувати законопроект "Про кооперацію", і зараз зробимо усе, аби його таки прийняти", - заявив він.

"Від того залежить багато інших законопроектів. Ті самі закони "Про ветеринарну медицину", "Про молоко та молочні продукти". Необхідно дати можливість селянам створити кооператив, взяти у лізинг необхідне устаткування, корів хороших порід тощо. А того ж агронома на роботу не один селянин візьме, а колектив. Має бути кооператив", - додає нардеп.

Іншим надзвичайно важливим законопроектом голова комітету називає законопроект "Про державну агрохімічну паспортизацію земель сільськогосподарського призначення". "Звичайно, слід приймати закон про консервацію землі. Але перед тим необхідно прийняти закон про паспортизацію, адже ми маємо чітко знати. що саме консервувати", - сказав голова комітету.

Висловив він і свою думку щодо закону про оптові ринки сільгосппродукції. "Близько 80% овочів та фруктів, які вирощуються на присадибних ділянках, на сьогоднішній день використовуються неефективно - або худоба їсть. або викидають, як уже згниє. Досвід зі Львівським оптовим ринком показує, що така практика ефективна. Він вже робить замовлення селянам, що саме їм вирощувати наступного року. Тому що в нього є аналітика", - пояснив свою позицію нардеп.

"І зараз не можна давати дотацію на здачу худоби на м'ясокомбінат. Не можна провокувати селянина відмовлятися від своєї корівки, бо він подивиться, що продати м'ясо вигідніше. За умовами СОТ, ми можемо створювати спеціальні навчальні, наукові центри, у яких селян вчитимуть ефективно розвивати агросектор", - вважає він.

Нардеп також відзначив, що підтримує ідею Тимошенко про необхідність повної ревізії земельних наділів. "Біля 20% наділів - це наділи, власники яких померли і не мають спадкоємців", - сказав Микола Присяжнюк.

Чи варто за нинішньої політичної ситуації сподівається на те, що необхідні аграріям законопроекти будуть розглянуті? "Якщо щось і стануть розглядати, то тільки те, що сприятиме притягненню електорату", - говорить начальник аналітичного відділу "Консалтингового агентства ААА" Марія Колесник.

Серед таких законопроектів може бути, очевидно, вдосконалення підтримки сільського господарства, максимальне збереження держпідтримки та податкових пільг АПК в умовах СОТ, а також врегулювання консервації земель.

Враховуючи ж партійну приналежність голови комітету (Партія регіонів), можна вважати "попсовими" всі проекти, які він коментує.

"Якраз учора в міністерстві була проведена нарада з громадськими організаціями. Вони налаштовані на те, що парламент таки розгляне щонайшвидше принаймні невідкладні та першочергові законопроекти. Там до деяких ще зміни треба вносити, але це вже нехай у другому читанні", - повідомили ЕП у прес-службі Мінагрополітики.

"Ми вважаємо, що "аграрні" закони, що мають забезпечити підтримку селян, не мають політичного забарвлення. Тому сподіваємося, що вони будуть прийняті. До того ж, маємо гарний приклад "шахтарських" голосувань", - сказав ЕП голова держконцерну "Укрспирт" Іван Яковець.

Безпосередня зацікавленість концерну - у законопроектах "Про внесення зміни до статті 14 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" та "Про сприяння використанню біологічних видів палива".

Зміни нададуть право підприємствам-експортерам самостійно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність. "Наразі маємо повну підтримку профільного Комітету Верховної Ради та Кабміну", - додав чиновник.

На думку Миколи Присяжнюка, саме аграрні питання політики будуть використовувати для піару. "Ми бачимо, що аграрний сектор будуть брати собі за прапор усі політичні сили", - сказав він.

Тому у планах комітету - створення дорадчого органу, до якого увійдуть фахівці, "незалежні від їхнього партійного кольору". Вони будуть Мета - "аналізувати потік законопроектів і вже у зал давати ті, які справді необхідні".

Довідка ЕП

Серед найбільш важливих з точки зору аграріїв законопроектів такі, як: "Про консервацію земель", про внесення змін до Законів "Про молоко та молочні продукти (щодо відповідності якості та безпеки молочних продуктів показникам, які встановлені законодавством і стандартами України)", "Про ветеринарну медицину", "Про податок на додану вартість (щодо оподаткування сільськогосподарських товаровиробників)".

Також до найважливіших вони зараховують закони "Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них", "Про державну підтримку сільського господарства України (щодо удосконалення механізмів державного цінового регулювання ринку сільськогосподарської продукції, страхування ризиків сільськогосподарського виробництва та впровадження заходів з відновлення тваринництва і реалізації соціальних програм в селі)".

Окрім того - "Про внесення змін до деяких законів України щодо оподаткування сільськогосподарських товаровиробників" та "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України щодо колективного сільськогосподарського підприємства". І так далі.

Реклама: