У Мінагрополітики назвали суму збитків АПК від російського вторгнення

Вівторок, 20 вересня 2022, 15:08 -

Агресія Росії завдали понад 4 мільярди доларів прямих збитків українському агропромисловому комплексу.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в інтервʼю UkraineWorld.

"Наразі ми маємо понад 4 мільярди доларів США прямих збитків, таких як знищені, спалені та вкрадені товари; і понад 22 мільярди доларів США втраченого потенційного доходу від нерозподілених запасів продовольства", – зазнаяив чиновник.

Висоцький додав, що за дорученням правоохоронних органів Україна  документує крадіжки продуктів і товарів, які подають люди, і буде подавати позови проти Росії в міжнародному суді.

Реклама:

За його словами, для відновлення АПК на початковому етапі буде потрібно близько 500 млн доларів. Загалом для відновлення збитків в аграрному секторі знадобиться понад 30 млрд доларів.

Наразі для України є критичним відновлення експорту задля забезпечення продовольчої безпеки у світі та підтримки внутрішніх валютних резервів, стабільного курсу гривні.

"З макрофінансової точки зору експорт підтримує валютні резерви та обмінний курс гривні. З макроекономічної точки зору неспроможність України продавати товари означає падіння ВВП, зарплат і попиту серед постачальників на добрива, насіння та іншу продукцію, пов’язану з сільським господарством", – додав Висоцький.

Реклама:

До війни сільське господарство становило 40% усього українського експорту. 

Нагадуємо:

Єврокомісія, Світовий Банк та Кабінет Міністрів у співпраці з партнерами оцінюють, що поточна вартість реконструкції та відновлення України становить 349 мільярдів доларів.

Реклама: