Депутати накинуть ще 15% мита на імпорт

Середа, 2 вересня 2009, 11:11

Народні депутати пропонують ввести збір у 15% з імпорту машин і м'яса.

У вівторок група народних депутатів фракцій Блоку Юлії Тимошенко, Партії регіонів і Блоку Литвина зареєструвала у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування", що пропонує ввести "тимчасовий внутрішній збір", пише видання "Дело".

Податок буде стягуватися з імпортних автомобілів, м'яса і м'ясопродуктів. Ставка збору - 15%. Фактично, це нове імпортне навантаження, яка має замінити 13%-ву надбавку до мита на ввезення автомобілів та холодильників, термін дії якої через тиск Світової організації торгівлі закінчується 7 вересня.

Однак автори нового протекціоністського законопроекту запевняють: документ виписаний у суворій відповідності до норм СОТ і на цей раз конфлікту з організацією вдасться уникнути.

За їхніми словами, проект закону спрямований на підтримку найбільш постраждалих від кризи галузей - автомобілебудування та тваринництва.

Реклама:

"З одержаних коштів будуть надаватися субсидії та дотації підприємствам для подолання безробіття", - заявив виданню головний натхненник законопроекту - голова комітету Ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін.

Вітчизняні виробники вітають прийняття документа. Однак категорично проти виступають імпортери. За їхніми словами, документ принесе більше шкоди, ніж користі.

Головна проблема, яка може виникнути в разі ухвалення такого закону - порушення Україною правил Світової організації торгівлі (СОТ), членом якої країна стала в травні минулого року.

Цього року український парламент вже спровокував неприємності, прийнявши закон, що вводить 13%-ву надбавку до ставок митних зборів на товари імпортного походження.

Незабаром уряд запропонував Верховній Раді скасувати цей документ і затвердив постанову, яка залишила надбавку всього на дві групи товарів - автомобілі й холодильники.

Однак під тиском СОТ і Міжнародного валютного фонду (МВФ) Кабмін змушений був прибрати надбавки і на ці імпортні товари. Відповідне рішення вступає в силу найближчим часом - 7 вересня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!