"Нічого не варті": норвезький фонд списав майже всі свої російські активи на 3 мільярди доларів

Четвер, 3 березня 2022, 20:55

Норвезький нафтовий фонд, що управляє активами на 1,3 трлн дол, визнав, що його російські активи нічого не варті, і що більшу частину фонд мусив просто списати.

Про це повідомляє Financial Times.

Виконавчий директор фонду Ніколай Танґен сказав, що найбільший у світі суверенний інвестор значною мірою списав свої російські активи.

На кінець 2021 року фонд мав 3 млрд дол у російських акціях, які за два тижні обвалилися на 90%. Танґен визнав, що навіть ця цифра не є остаточною.

Реклама:

За його словами, фонд провів інвестиційну зустріч минулого четверга – у день вторгнення Росії в Україну – і вирішив не продавати свої російські активи, оскільки це дасть можливість олігархам дешево їх забрати.

Проте в неділю уряд Норвегії вперше за десятиліття заявив, що фонд є не лише фінансовим інвестором, а й політичним інструментом, і наказав вивести активи з Росії.

Нагадуємо:

Норвегія заявила, що Пенсійний фонд країни, який управляє активами на 1,3 трлн дол, виведе всі свої активи з Росії через розв’язання війни проти України, а також надасть 2 млрд крон гуманітарної допомоги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: