Росія скорочує експорт нафти

Середа, 23 березня 2016, 19:49

За підсумками січня експорт нафти з Росії скоротився на 13,4% до грудня і на 2,3% до січня 2015 року.

Про це пише "Прайм" з посиланням на дані Росстату.

При цьому, видобуток нафти в січні 2016 року зріс на 1,4% до грудня 2015 року та на 1,2% в річному вираженні.

На думку експертів, поки мова йде не про тренд, а лише про тимчасові коливання навколо норми, обумовлені ситуацією на сировинних ринках і ціновими коливаннями.

Реклама:

"Говорити про те, що експорт нафти падає, можна буде не раніше, ніж до кінця року, поки ж показники можуть варіюватися від місяця до місяця", - вважає головний аналітик "РусЕнерджі" Михайло Крутіхін.

Причинами зниження січневого експорту він назвав відносно м'яку зиму в Європі і скромні темпи зростання економіки регіону.

У минулому спостерігалися і значно сильніші коливання цього показника, що перевищували 10% в річному вираженні, нагадав менеджер Московського нафтогазового центру EY Дмитро Дзюба.

"Аналізуючи показник січня, необхідно також враховувати рекордні обсяги експорту в грудні - понад 22 млн тонн (+18% рік до року)", - додав він.

Європа поступово збільшує частку альтернативних джерел енергії, але швидко знизити залежність від нафти з РФ вона навряд чи зможе, вважають експерти.

Зниження доходів від експорту, в свою чергу, негативно позначається на поповненні федерального бюджету.

За даними Мінфіну РФ, в лютому в казну надійшло 746 мільярдів рублів, що на 32% менше, ніж в січні, і на 21% менше, ніж роком раніше. Доходи від нафтогазового експорту рік тому складали 52,4%, а зараз менше 44%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!