Думка експерта: Найбільші валютні позичальники сидять в парламенті

Середа, 15 липня 2015, 18:27 -

Депутати, які підтримують законопроект про реструктуризацію валютних кредитів для населення, насправді захищають інтереси вузького кола найбільших валютних позичальників, які перебувають у стінах самого парламенту.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації "Український кредитно-банківський союз".

В асоціації заявляють, що закон № 1558-1 за своїми наслідками співмірний з економічною диверсією.

"В умовах зовнішньої воєнної агресії він підриває економіку України зсередини. Створює загрозу знищення національної банківської системи. Поглиблює економічну кризу в країні, призводячи до мільярдних витрат Держбюджету на виплату відшкодувань вкладникам збанкрутілих банків, стрімкого падіння курсу гривні та подальшого зубожіння населення", - наголошують в Асоціації.

Реклама:

За словами експертів УКБС, депутати опікуються не пріоритетами держави, а захистом корпоративних і партійних інтересів.

"А також вони захищають інтереси вузького кола найбільших валютних позичальників, які перебувають у стінах самого парламенту й активно просувають даний закон, маніпулюючи громадською думкою", - заявляють вони.

Експерти УКБС також зазначають, що це вже призвело до визнання проблемними декількох банків з найбільшими портфелями валютних кредитів. За попередньою оцінкою ФГВФО сумарні виплати відшкодування вкладникам тільки банків "Дельта" а "Надра" складають 20,5 мільярда гривень.

"Враховуючи, що за останні півтора року до категорії неплатоспроможних віднесено 52 банки, введення в дію закону № 1558-1 призведе до банкрутства ще кількох десятків банків зі значним портфелем валютних кредитів та додаткових десятків мільярдів витрат держави для розрахунку з вкладниками", - відзначають банкіри.  

Вони стверджують, що ухвалення закону № 1558-1 у третьому читанні лише за тиждень спричинило падіння офіційного курсу гривні на 4,6% та продемонструвало відсутність довіри населення до непрогнозованих дій влади.

"В Україні відбувається різке падіння обсягів кредитування, що в цілому свідчить про скорочення ділової активності та падіння доходів населення. Так, на кінець травня 2015 року гривневі споживчі кредити населення скоротилися у річному вимірі на 22,2 %, а гривневі іпотечні – впали за це й же період на 35,4 %", - зазначає Генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: