Сорос: криза євро поглиблюється

Вівторок, 17 квітня 2012, 16:06

Криза зони євро поглиблюється через те, що керівництво європейських країн пропонує хибні методи подолання кризи.

Таку думку висловив відомий фінансист Джордж Сорос на конференції у Копенгагені, повідомляє агентство ВВС.

"Євро підриває політичну цільність ЄС, і, якщо це триватиме, він може навіть зруйнувати ЄС. Причина - неправильне розуміння проблеми", - наголосив він.

На думку фінансиста, ті, хто створювали євро, не розуміли, що дисбаланс може іти не тільки від державного сектора, але й від самих ринків.

Реклама:

Тепер європейські політики вважають, що криза євро зумовлена бюджетною кризою, хоча насправді кризу у європейських країнах спровокував крах банківської системи у США, а також нерівність у конкурентоспроможності економік різних європейських країн.

У свою чергу нездатність європейських політиків запропонувати дієвий механізм виходу із кризи налаштовує пересічних європейців проти ЄС, і напруга між різними країнами-членами союзу зростає.

Сорос також скритикував і так званий "фіскальний пакт", укладений країнами ЄС задля подолання кризи, який зобов’язує до скорочення бюджетних видатків саме у той час, як внутрішній попит є і без того занадто низьким для нормального розвитку економіки.

Як відомо, кілька днів тому в інтерв’ю The Wall Street Journal директор Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард заявила, що світова економіка демонструє "високу ступінь нестабільності".

При цьому найбільшу загрозу для світової економіки становить стан справ саме у Європі. Вона позитивно оцінила останні кроки з бюджетної економії, до яких вдалися уряди Італії та Іспанії, а також дії Європейського Центрального банку.

Проте, на думку керівника МВФ, ці кроки були зроблені надто пізно.

"Європейські країни вдалися до цих заходів окремо одна від одної, іноді занадто повільно, але в цілому було зроблено дуже багато", - заявила Крістін Лаґард в інтерв’ю The Wall Street Journal.

Очікується, що цього тижня МВФ оприлюднить нові прогнози щодо розвитку світової економіки.

У січні 2012 року МВФ вже знизив власний прогноз зростання світового ВВП до 3,3%, тоді як у вересні 2011 року цей показник був на рівні у 4%.

Утім, за словами Лаґард, новий прогноз має бути трохи краще за січневий, але не такий високий, як у вересні 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!