Коломойський цілий рік не продавав державі газ, бо дешево

Середа, 18 січня 2012, 10:41

Один з найбільших добувачів газу в країні - ПАТ “Укрнафта” - остаточно припинив продажу газу вітчизняним споживачам. Причиною цього рішення компанії бізнесмена Ігоря Коломойського (групі Приватбанк належить більше 42% акцій компанії) стала “штучно” занижена вартість українського блакитного палива усередині України.

Змусити “Укрнафту” змінити свою думку влада не може, тому на планах Кабміну скоротити обсяги закупівлі газу в Росії поки що, схоже, можна поставити хрест, пише видання “Комментарии”.

Чутки про рішення напівдержавної “Укрнафти” скоротити обсяги реалізації газу власного видобутку всередині країни з'явилися ще в 2006 році.

Тоді імпортне блакитне паливо пішло в різкий ціновий відрив від газу українського походження.

Реклама:

Природно, у той час логіка групи “Приват”, яка контролює “Укрнафту”, була досить проста: якщо продавати газ усередині країни за цінами російського, то рентабельність цього бізнесу зросте в рази.

Але Кабмін не погодився з цими планами і почав стримувати ціни на блакитне паливо вітчизняного видобутку.

Це рішення уряду було продиктоване популізмом: споживачами українського газу є населення, якому багато чого обіцялося (з кожними новими виборами).

Цікаво, що весь цей “газовий популізм” викликав бурю обурення не з боку споживачів, а з боку постачальників.

Тобто, з боку “приватівських” менеджерів “Укрнафти”. Але в останні роки войовничий настрій підопічних Ігоря Коломойського зовсім завмер.

Причина цього затишшя стала відома вчора, коли українські ЗМІ повідомили про повне припинення продажів газу “Укрнафтою” всередині країни.

На сьогоднішній день затверджена НКРЕ ціна на реалізацію “Укрнафтою” газу становить скромні 458 гривень за 1 тис. куб. м., 57 доларів. Вартість російського блакитного палива на українському ринку в 7 разів вище.

Незважаючи на цей ціновий різнобій, “приватівці” не змогли налагодити торгівлю газом “Укрнафти” за розцінками імпортного.

Причиною тому є вітчизняне бюджетне законодавство. Згідно з ним підприємства, 50% +1 акція яких знаходиться в держвласності (до числа таких належить “Укрнафта”), повинні продавати свій газ виключно НАК “Нафтогаз Україна”.

Через це заборону ПАТ останні кілька років просто почала скорочувати обсяги продажів газу “Нафтогазу”.

А тепер з'ясувалося, що в 2010 році році “Укрнафта” і зовсім припинила його реалізацію, передаючи блакитне паливо на зберігання держкомпанії “Укртрансгаз”.

За підрахунками видання, протягом 2006-2010 років “Укрнафта” зібрала близько 9,5 млрд кубів газу.

Якщо врахувати, що минулого року ПАТ видобуло 1,6 млрд кубометрів з яких жодного не продано, то зараз обсяг резервів компанії теоретично становить більше 11 млрд куб. м.

Доречно сказати, що з кінця минулого року юристи “Укрнафти” планомірно отримують на руки одне за іншим судові рішення, суть яких зводиться до того, що ПАТ вправі самостійно розпоряджатися накопиченим резервом газу.

Підставою для винесення цих судових вердиктів є особливості вітчизняного законодавства.

Зокрема, мова йде про те, що спірний газ був видобутий в минулі роки, а значить на нього не поширюються вимоги нині чинного закону про держбюджет.

Зараз плани “Укрнафти”, що займає друге місце в країні за обсягами видобутку вуглеводнів, кардинально розходяться з намірами Кабміну скоротити обсяг імпорту російського газу за рахунок збільшення споживання вітчизняного.

Цей факт остаточно вибиває ґрунт з-під ніг українських переговорників, які на зустрічах з колегами з “Газпрому” незграбно штучно занижують реальні газові потреби України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!