Українська влада ділить бюджет за принципом Попандопула – ЗМІ

Понеділок, 5 грудня 2011, 10:59

Допоки на вулицях України чорнобильці протестують проти скорочення пільг, українські високопосадові збільшують видатки на утримання самих себе.

Наступного року вони обійдуться українцям на 110 млн гривень дорожче, передає Deutsche Welle.

Як відомо, 8 грудня Верховна рада має намір ухвалити бюджет на 2012 рік.

У проекті документу записано, що на діяльність президента, Верховної ради і уряду наступного року буде виділено понад 2,55 млрд гривень.

Реклама:

Це на 110 млн гривень більше, аніж цього року, і навіть більше тієї суми, яку ці ключові державні органи отримували до кризи у 2007 році.

Найбільш витратно для українців буде утримувати Державне управління справами – структуру, що обслуговує президента.

На його потреби у держбюджеті наступного року заплановано 1,043 млрд гривень.

Кабінет міністрів заклав у держбюджеті витрати на утримання свого секретаріату в розмірі майже 255 млн гривень.

Видатки апарату Верховної ради складуть понад 865 млн гривень.

У парламентському комітеті з питань регламенту депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної ради вважають, що можновладці не так уже й збільшили видатки на держапарат.

"Це ж лише кілька мільйонів, фактично. Фінансування залишилося практично на тому ж рівні. Тільки фонд оплати праці збільшився за рахунок індексації", - прокоментував DW перший заступник голови комітету, депутат від БЮТ Сергій Сас.

За його словами, якщо гроші залишаться невикористаними, то їх повернуть у бюджет. І взагалі, каже він, це рішення парламентської більшості.

"Я ж належу до опозиції, а в нашому комітеті ще 14 осіб із більшості, які й приймають рішення", - виправдовується депутат.

Водночас Сергій Сас виступає за те, щоб всі гроші чорнобильцям, які голодують у Києві та Донецьку, влада чесно повернула і навіть збільшила.

Однак у проекті бюджету на 2012 рік витрати на виплати чорнобильцям збільшили лише на 28 млн гривень, а на свої потреби урядовці та депутати знайшли додаткових 110 млн гривень.

Голова Центру соціальних і політичних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран називає такий розподіл державних грошей цинічним.

За його словами, в Україні за останні роки надзвичайно збільшився соціальний розрив між бідними і багатими.

"У нас просто прірва між бідними, яких мільйони, і багатими, яких одиниці й вони при владі", - наголосив Таран в інтерв’ю DW.

За його словами, в Україні немає механізму контролю за державними грошима.

Якщо журналісти й викривають якісь скандальні невиправдані витрачання бюджетних коштів, то завадити цьому або покарати винних не можуть ні самі представники ЗМІ, ні прості громадяни.

"У цивілізованих країнах контролювати, що і скільки витрачається в державі, мали б парламентарі і правоохоронні органи. Але в нашій країні у цих структурах в цьому не зацікавлені", - наголошує експерт.

Більше того, додає Таран, держбюджет іще й розкрадається.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!