Білорусь відкрила свої НПЗ росіянам

Понеділок, 19 грудня 2011, 11:37

Концерн "Белнефтехим" успішно завершив переговори з нафтовими компаніями РФ про умови постачання російської нафти на білоруські НПЗ і принципи формування ціни на сировину.

Відповідний протокол був підписаний у четвер у Москві, пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на прес-службу "Белнефтехима".

Від Білорусі документ підписали представники "Белнефтехима", Мозирського НПЗ і ВАТ "Нафтан", від РФ - керівники "Газпромнафти", Лукойлу, "Роснефти", "Сургутнефтегаза" і ТНК-ВР.

У документі йдеться про нову формулу ціноутворення, яка зробить рентабельними "постачання білоруських нафтопродуктів до Росії".

Реклама:

Також угода передбачає збільшення в 2012 році постачання російської нафти до Білорусі трубопровідним транспортом на 3,5 млн т - до 21,5 млн т.

У російських компаніях підтвердили, що підписаний протокол закріплює нову формулу ціноутворення, але відмовилися розкрити її зміст, посилаючись на комерційну таємницю.

У ТНК-ВР виданню повідомили, що протокол надає компаніям можливість переробки трубної нафти на умовах процесингу для постачання до власної роздрібної мережі в Білорусі.

У п'ятницю глава Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що нові умови постачання російських енергоносіїв (нафти і газу) дозволять Мінську заощадити більше 4 млрд доларів.

Білоруський прем'єр Михайло Мясникович змушений був пояснити, що "ідеться про мультипликативний ефект" - пряма економія від нових умов постачань газу складе 2,2 млрд доларів, нафти - 700 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!