Нафтовий бізнес Коломойського може відійти "сім'ї" - ЗМІ

П'ятниця, 16 грудня 2011, 15:20

Нафтове крило групи "Приват" Ігоря Коломойського може відійти одній донецькій впливовій "сім'ї".

Найближчим часом Україна отримає статус транзитної ланки поставок азербайджанської нафти в Європу, пише тижневик "Комментарии".

"Зацікавленість у споживанні цього чорного золота проявляє ряд європейських країн, але основна його частина все-таки буде споживатися всередині України. Головним його покупцем стануть три НПЗ групи "Приват", але на цьому ренесанс Ігоря Коломойського закінчиться: його нафтовий бізнес відійде бізнес-групі , що формується навколо владного Олімпу Віктора Януковича", - пише тижневик.

Видання нагадує, що пару тижнів тому Кабмін схвалив законопроект про ратифікацію угоди з урядом Азербайджану передбачає прокачування до 20 млн тонн каспійської нафти через Україну.

Реклама:

Налагодження каналу поставок каспійської сировини здійснюється в рамках плану забезпечення нафтою трьох нафтопереробних заводів групи "Приват" - Дрогобицького, Надвірнянського та Кременчуцького.

Видання підкреслює, що ці підприємства простоюють вже кілька років через те, що на голодному пайку сировинному Коломойського тримають російські нафтовики, які таким чином відреагували на перехоплення дніпропетровським олігархом у російської "Татнефти" контролю над Кременчуцьким НПЗ.

Вирішити проблему сировинну Дрогобицького та Надвірнянського заводів досить легко, оскільки поставка каспійської нафти буде здійснюватися через нафтопровід Одеса-Броди, недалеко від якого знаходяться ці підприємства.

Що стосується забезпечення Кременчуцького НПЗ, то цим питанням вже зараз впритул займається оператор нафтопроводів Україні - "Укртранснафта".

Її глава Олександр Лазорко повідомив, що ввірене йому держпідприємство планує використовувати потужності Кременчуцького НПЗ на давальницьких умовах, поставляючи йому щорічно близько 3 млн тонн азербайджанської нафти за маршрутом одеський морський термінал Південний - Кременуг.

Законтрактувати цей обсяг сировини "Укртранснафта" змогла завдяки Кабміну, який затвердив протокольне рішення щодо реалізації плану співробітництва між Україною та Азербайджаном на 2011-2015 рр.

При цьому, для того щоб держкомпанія змогла компенсувати витрати на поставку азербайджанської нафти до Одеси, уряд незабаром планує наділити її статусом безподаткового імпортера сировини.

Насправді нафтова імперія "Привату" розвивається тільки тому, що на неї поклала око донецька "сім'я", з якою прийнято асоціювати вище керівництво країни, вважає видання.

Перший доказ тому з'явився ще в травні 2011 року, коли "Укрнафта" змінила склад свого правління. Одним з новоспечених топ-менеджерів у цій компанії несподівано став Артем Щербань.

Він зайняв не тільки посаду заступника глави правління "Укрнафти", але і її фінансового директора, тим самим отримавши повноваження куратора її фінансовими потіками. А це понад 60 млрд гривень на рік.

Досвід роботи в нафтовому бізнесі Щербань отримав ще в 90-х роках, коли постало біля витоків розвитку трейдера "Гефест".

"Але очевидно, що зайняти таку високу посаду в "Укрнафти" йому дозволила не ця практика, а впливові зв'язки. Буде доречно, згадати, що Щербань ще в 2007 році пройшов у парламент за списком Партії регіонів, при цьому в Донецьку він відомий в ролі приятеля старшого сина Віктора Януковича Олександра".

Якщо інформація про те, що в "Укрнафті" Щербань представляє інтереси донецької сім'ї підтвердиться, то у "Привату" є всі шанси втратити контроль над нафтовим бізнесом на всіх його рівнях, резюмує виданная.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!