В Україні зросла контрабанда бензину

Вівторок, 15 листопада 2011, 09:55

В Україні активізувалися контрабандні поставки дизеля і бензину.

За даними Міненерго, частка нелегального імпорту за останній місяць зросла з 7-8% до 12-15% від усього обсягу споживання, про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Державна митна служба проводить перевірку законності поставок палива, які здійснюються через Феодосійську нафтобазу, повідомив перший заступник начальника департаменту по боротьбі з контрабандою та протидії корупції Ярослав Прокопенко.

За його словами, з підприємства нібито вивозиться більший обсяг нафтопродуктів, ніж на нього надходить по документах.

Реклама:

Він зазначив, що служба стурбована ситуацією з можливою контрабандою в інших регіонах, зокрема, в Луганській області через нелегальні підземні трубопроводи і автомобільним транспортом.

У прес-службі Держмитниці уточнили, що вже виявлені і знищені два таких трубопроводу.

Переробники кажуть, що вже відчули зростання контрабанди палива.

"Окремі партії бензину продаються настільки дешево, що всім очевидно, що воно не могло бути легально ввезено, - кажуть у прес-службі НПЗ "Галичина".

Директор "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян вважає, що до розслідування слід залучити Службу безпеки України і податкову поліцію.

Учасники ринку наводять приклад 2001 року, коли завдяки посиленій боротьбі з контрабандою вдалося знизити її обсяги з 15-20% до 3-5%.

"Потрібні регулярні рейди по нафтобазах, які зберігають нафтопродукти від сумнівних постачальників, а також контроль за бензовозами, які потрапляють до Луганської та Донецької області з Росії", - говорить пан Мартиросян.

Нагадаємо, що Феодосійська база знаходиться в підпорядкуванні Міненерговугілля.

У серпні 2010-го дочірнє підприємство "Лівела" СП "Тайстра" на підставі судових рішень почало імпортувати нафтопродукти (а потім і нафту) без сплати податків.

Збиток держави становив 3 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!