Через "нову Лівелу" бюджет недоотримав вже 800 мільйонів гривень

Субота, 12 листопада 2011, 10:48

Аналіз даних митниці, "Укрзалізниці" і операторів нафторинку свідчить, що на другому за величиною нафтоперевалочному комплексі України - Феодосійському підприємстві із забезпечення нафтопродуктами - активізувалися контрабандні поставки дизеля і бензину.

Про це пише директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн для DT.UA.

За даними експерта, вперше ринок помітив контрабандні поставки в середині 2010 року. До кінця року недоплата за податками становила 360,2 мільйона гривень - 186,5 млн грн ПДВ та 173,7 млн грн акцизного збору.

"З липня по грудень 2010 року митниця - Феодосіївська не зафіксувала жодної тонни бензину. Неймовірно, але дані "Укрзалізниці" показують, що з Феодосійської нафтобази за зазначений період було відправлено по регіональних нафтобазах 127 тис. тонн бензину! Тобто вхід по митниці - нуль, вихід на ринок - 50 залізничних потягів!", — пише Куюн.

Реклама:

У першому півріччі 2011 року контрабандні поставки були практично згорнуті. Але з початком курортного сезону вони відновилися.

З червня по вересень нафтобаза прийняла 162 тис. тонн бензину А-95, з яких митниця зафіксувала лише 80 тис., або половину.

Те ж стосується і дизельного палива: 151,7 тис. тонн - зафіксовано 50 тис. тонн. За 4 місяці 2011 року бюджет країни недоотримав ще близько 440 млн грн.

За даними експерта, схема продовжує працювати і зараз.

"За оперативними даними, у жовтні у Феодосії розвантажилося 15 тис. тонн бензину та 30 тис. тонн дизпалива. Подивимося, чи помітить їх митниця?", - зазначає автор.

Нагадаємо, що Феодосійська база знаходиться в підпорядкуванні Міненерговугілля.

У серпні 2010-го дочірнє підприємство "Лівела" СП "Тайстра" на підставі судових рішень почало імпортувати нафтопродукти (а потім і нафту) без сплати податків.

Збиток держави становив 3 млрд грн.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: