НБУ поставив банки у валютну позицію

Четвер, 30 червня 2011, 09:15

З 29 червня набули чинності постанови правління Національного банку № 204 і № 205, згідно з якими регулятором посилюються нормативи валютного регулювання для банків.

Зокрема, істотно скорочується ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку з 20% до 5%.

При цьому термін виконання банком нових лімітів був скорочений до 10 днів, хоча ще вчора банкам для таких цілей надавався строк в один місяць, пишуть "Экономические известия".

Як зазначає видання, НБУ зобов'язав банки щодня виконувати зазначені ліміти, тоді як раніше звітними даними вважалося середньоарифметичне значення ліміту за місяць.

Реклама:

Тепер до банків, які допустили порушення ліміту поспіль п'ять і більше днів, регулятор застосує адекватні заходи впливу.

А до фінустанов, які порушували ліміт десять і більше днів підряд, будуть застосовуватися санкції у вигляді обмеження проведення низки операцій.

Для запобігання порушень банки повинні продавати суму перевищення встановленого розміру ліміту не пізніше наступного банківського дня.

При цьому банкірів зобов'язали купувати іноземну валюту в межах встановленого ліміту виключно за умови дотримання порядку формування обов'язкових резервів за попередній звітний період.

У тому випадку, якщо банк порушив значення ліміту, він втрачає право здійснювати купівлю іноземної валюти в НБУ під час здійснення валютних інтервенцій на міжбанківському валютному ринку України.

Своє "покарання" банк буде нести протягом всього періоду існування цього порушення та наступних 30 календарних днів з дати приведення розміру загальної довгої відкритої валютної позиції відповідно до встановленого регулятором значенням ліміту.

Такі нововведення, а саме зниження ліміту довгої валютної позиції і посилення контролю над виконанням нормативів, за словами аналітика Dragon Capital Анастасії Туюкової, стали відповіддю НБУ на підвищення спекулятивного попиту банків на валюту в червні.

Посприяло рішенням регулятора потенційне зростання волатильності валютного курсу в зв'язку з пом'якшенням умов торгівлі валютою для банків, введених НБУ наприкінці травня.

Дані нововведення, на думку аналітика, повинні змусити банки продати в найближчі 30 днів майже 1 мільярд доларів і ще 1 мільярд доларів протягом наступних декількох місяців.

Досягнення таких результатів пов'язано із закінченням терміну індивідуальних домовленостей банків з НБУ щодо тимчасового порушення лімітів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!