Думка експерта: Рівень держборгу не загрожує економічній стабільності

Четвер, 23 червня 2011, 15:05

Валовий зовнішній борг України в січні-березні 2011 року зріс на 2,7% - до 120,5 млрд. доларів.

Як зазначив начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександр Печеріцин, таке зростання не виявилося несподіванкою для ринку, беручи до уваги досить активну боргову політику уряду, а також наміри недержавного сектора щодо пролонгації зовнішніх запозичень.

При цьому експерт відзначив, що зростання боргу в основному припадає на державний сектор.

"Зокрема, державний зовнішній борг зріс в квартальному обчисленні на 4% після випуску суверенних єврооблігацій на суму в 1,5 млрд. доларів", - зазначив він.

Реклама:

Рівень зовнішнього боргу банківського сектору в минулому кварталі залишався практично незмінним (0,3% в квартальному численні) на тлі все ще невисокої активності сектора із відновлення кредитування, а також наявності обмежень на кредитування в іноземній валюті та відсутність ринку свопів.

Корпоративний сектор виявився успішнішим за банківський у залученні нових зовнішніх запозичень (3% в квартальному численні).

"Проте, ця позитивна динаміка була досягнута виключно за рахунок зростання короткострокових запозичень (9,2% в квартальному вираженні), що ми відносимо до підвищення обсягів зовнішньої торгівлі", - зазначив Печеріцин.

При цьому експерт відзначив, що у відносному вираженні співвідношення обсягу боргу до ВВП в першому кварталі 2011 року трохи покращилося - 84,8% у порівнянні з 85,8% в четвертому кварталі 2010 року.

"Ми як і раніше вважаємо, що сьогоднішній рівень валового внутрішнього боргу та його зростання не загрожують економічній стабільності як мінімум в середньостроковій перспективі, оскільки його рівень щодо ВВП є помірним, тоді як значний обсяг валютних резервів НБУ повністю покриває реальний обсяг зовнішнього боргу, який повинен бути виплачений протягом року", - зазначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!