Путін хоче виробляти зріджений газ на узбережжі Чорного моря

Середа, 9 березня 2011, 12:20

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін доручив Міненерго опрацювати питання будівництва потужностей з виробництва зрідженого природного газу на узбережжі Чорного моря на додаток до проекту "Південний потік".

"Ви, будь ласка, розгляньте, як можливу частину реалізації проекту "Південний потік", будівництво підприємства зі зріджування газу на території Росії в південному регіоні на березі Чорного моря", - сказав Путін у ході зустрічі з главою Міненерго Сергієм Шматко, інформує "Інтерфакс".

За даними джерела в одному з міністерств, як постачальником сировини на завод може виступити не тільки "Газпром", але й інші компанії, що володіють видобутком на півдні Росії, - зокрема "ЛУКОЙЛ" і "Роснефть".

У ході зустрічі прем'єр-міністр і міністр енергетики обговорили хід реалізації проекту "Південний потік".

Реклама:

Шматко констатував, що, з одного боку, Туреччина надала РФ попередній дозвіл на прокладання цього газопроводу по дну своїй частині Чорного моря, проте фінального дозволу поки не отримано.

Як повідомлялося, згідно з досягнутими домовленостями Туреччина повинні була надати РФ дозвіл на прокладку "Південного потоку" по дну Чорного моря до 1 листопада 2010 року.

З іншого боку, зазначив міністр, Росія досягла істотного успіху в обговоренні з Європейською комісією, як проекту будівництва "Південного потоку", так і питання опрацювання альтернативних можливостей доставки російського газу європейським споживачам.

Путін також нагадав, що Росія планує реалізацію проекту будівництва нового комплексу зі зрідження газу на Ямалі, який також може стати альтернативним варіантом постачання російського газу європейським споживачам.

"Розгляньте можливість використання майбутнього заводу зі зрідження газу на Ямалі в рамках проекту, який був нещодавно сформульований компаніями НОВАТЕК і Total. Можна з підключенням можливостей "Газпрому" все це робити. Треба прорахувати вартість транспорту з цього регіону на європейський ринок і на інші світові ринки. Ми з вами розуміємо, що будівництво заводів зі скраплення розкриває нам більше можливостей щодо диверсифікації ринків збуту ", - зазначив Путін.

Однак, підкреслив прем'єр-міністр, розвиток потужностей з виробництва ЗПГ у Росії необхідно пов'язати, з будівництвом регазифікаційні терміналів в Європі.

"Паралельно нам потрібно поговорити з нашими колегами в Європі і про те, щоб спільно з ними попрацювати над проектами будівництва споруд з прийому зрідженого газу і по будівництву споруд із його розрідження і направлення у газотранспортну систему європейських партнерів", - зазначив прем'єр-міністр.

Шматко відповів, що така робота вже ведеться. "Будівництво регазифікаційні терміналів в Європі і в Південній Європі - це дуже перспективна річ. І енергетичний саміт Євросоюзу, який відбувся 4 лютого, дав зелене світло розвитку саме такої інфраструктури. Мені здається, що в цьому плані проект "Ямал СПГ" може бути красиво синхронізований з тими планами, які офіційно оголошені з розвитку енергетичної транспортної інфраструктури в Європі ", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!