МВФ хоче завжди садити на голку країни в моменти криз

Середа, 23 березня 2011, 10:03

МВФ розробляє пропозиції, які дозволять йому видавати короткострокові кредити в доларах, євро, інших твердих валютах під час криз, ділячи, по суті, роль глобального кредитора останньої інстанції з Федеральним резервом США.

Пише The Wall Street Journal, інформує "Інтерфакс".

Згідно з планом, який підтримують США та інші члени "групи 20", МВФ зможе здійснювати в майбутньому короткострокові свопи з центральними банками країн, що розвиваються, щоб надавати їм ліквідність в гострі моменти криз.

Це, зокрема, має знизити необхідність нагромадження країнами великих резервів в іноземній валюті на випадок криз.

Реклама:

Франція, головуюча в G20, вважає план відносно МВФ пріоритетним. Федеральний резерв також підтримує ідею, але вважає за необхідне встановити жорсткі стандарти кредитування, а також гарантії, що свопи будуть надавати країнам, що розвиваються, а не розвиненим країнам.

Якщо МВФ отримає нові функції, потрібно буде знайти нові джерела коштів для Фонду.

Можливими варіантами є збільшення внесків або ж досягнення домовленостей про запозичення коштів у окремих країн - США, Китаю, Японії. Також може знадобитися зміна порядку прийняття рішень в МВФ.

У ході останньої кризи американський Федеральний резерв здійснював свопи, обсяг яких на максимумі досягав 600 мільярдів доларів, з ЦБ Бразилії, Південної Кореї, Мексики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!