Токіо перевіряє, на що пішли "кіотські" гроші

Четвер, 3 червня 2010, 10:34

Японія ініціювала проведення аудиту, який має на меті з'ясувати, на що уряд України витратив гроші, отримані 2009 року від продажу квот на викид парникових газів.

Ідеться про 300 млн. євро, які Кабмін торік отримав від японської сторони, пише газета "Дело".

"Міжнародний аудитор проводить розслідування на прохання наших японських колег", - цитує видання слова голови Національного агентства екологічних інвестицій Сергія Орленка.

За його словами, звіт аудитор надасть 10 червня.

Реклама:

Як повідомлялося, угода між Києвом і Токіо з продажу українських квот на викид парникових газів була укладена навесні 2009 року.

Як тоді заявили в уряді, виручені гроші мають піти на проекти з модернізації вітчизняних підприємств. Проте обіцянка так і не була виконана.

Незабаром після того, як японська сторона перерахувала гроші на рахунок Держказначейства, Національне агентство екологічних інвестицій оголосило конкурс на кращі екологічні проекти.

У ньому могли брати участь державні та комунальні підприємства. Але конкурс так донині і не завершився.

За словами екс-голови Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів Сергія Єрмілова, гроші від продажу квот "виявилися втраченими".

До того ж, оскільки Україна не може дати звіт про використання вже отриманих коштів, під загрозою опинилися подальші транші в рамках програми.

"Ми не можемо почати переговори щодо другого траншу на суму 140 млн. євро", - зазначив Єрмілов на виїзному засіданні Ради регіонів, яке відбулося минулого тижня у Львові.

Проте практично наступного дня гроші з'явилися на рахунках Міністерства охорони навколишнього природного середовища. Про це повідомив заступник міністра Мінприроди Анатолій Гриценко.

"Ці кошти знаходяться на рахунку Міністерства охорони навколишнього природного середовища де-факто і де-юре. Тобто казначейство видало довідку, що кошти в обсязі понад 3 млрд. грн. знаходяться на рахунку міністерства. Я бачив цю довідку ", - підтвердив заступник міністра.

Саме дивні транзакції, в результаті яких гроші переходили від одного відомства до іншого, і зацікавили японських партнерів.

У результаті вони вирішили розібратися, як іде витрата виділених коштів.

Вони зажадали звіт від українського уряду, і вирішили залучити незалежного аудитора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!