Соколовський: єднання "Газпрому" з "Нафтогазом" суперечить ключовим законам

Неділя, 2 травня 2010, 11:20

Пропозиції про об'єднання ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" суперечать українському законодавству і всім договорам та домовленостям про інтеграцію України в європейський енергетичний простір, укладеним Україною за роки незалежності.

Про це заявив експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський, повідомляє агентство УНІАН.

Вони можуть, на його думку, спричинити істотну напругу в країні.

Соколовський зазначив, що ця ініціатива суперечить Закону України про трубопровідний транспорт від 15 травня 1996 року з подальшими змінами.

Крім того - Брюссельській спільній заявві від 23 березня 2009 року щодо модернізації української ГТС.

Реклама:

Суперечить домовленість і рішенням Ради міністрів ЄС про членство України в європейському Енергетичному співтоваристві від 18 грудня 2009 року і Договору до Енергетичної Хартії, ратифікованим Верховною Радою України 6 лютого 1998 року та іншим нормам.

"Ініціатива передбачає остаточну відмову від впровадження притаманних Європі сучасних високих і прозорих стандартів в енергетичному секторі і повернення до стандартів і принципів СРСР", - відзначив Соколовський.

Він підкреслив, що фактичний контроль з боку Росії над газовим сектором України встановили контракти від 19 січня 2009 року, а нова ініціатива прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна покликана закріпити і юридичний контроль.

"Російська сторона отримує беззаперечне право встановлювати свої правила, норми і тарифи, в тому числі і цінові, для всіх категорій споживачів природного газу в Україні, включаючи промислові та комунальні підприємства, бюджетні організації і населення", - відзначив фахівець.

"Українці не зможуть навіть розпоряджатися газом власного видобутку, а про диверсифікацію й енергоефективність потрібно забути назавжди. Українці втратять своєї стратегічної власності, зокрема ГТС в інтересах російської сторони в обмін на міфічні обіцянки щодо доступу до родовищ енергоресурсів", - сказав він.

"Схоже на те, що російська влада, озвучуючи подібні ініціативи, намагається довести всьому світові, що українці не в змозі мати ні власної енергетики, ні економіки, ні власної держави", - заявив Соколовський.

За словами експерта, подібні "ініціативи" суттєво ускладнять ситуацію в Україні.

"Такі "ініціативи" не тільки руйнують українську державність, вони провокують не тільки розкол держави на українське і радянський, але і терор, громадську війну на українській землі, від якої постраждають і українці, і росіяни, і сусідні держави", - застеріг Соколовський.

"Зустрічі з представниками швейцарських та німецьких політичних і ділових кіл, проведені мною 30 квітня і 1 травня 2010 року, свідчать, що європейці усвідомлюють перспективу такого розвитку подій в центрі Європи і будуть робити все для того, щоб захистити в першу чергу себе", - додав він.

Як повідомлялося, 30 квітня 2010 року в Сочі прем'єр-міністр Російської Федерації Путін запропонував створити спільне підприємство в газовій сфері за участю ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України".

У свою чергу прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив про готовність вивчити ці пропозиції.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що міністри енергетики Росії й України після травневих свят зустрінуться в Москві з керівництвом ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", щоб обговорити питання об'єднання компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!