Експерти допускають повторення газової кризи

Четвер, 3 грудня 2009, 15:10

Експерти допускають повторення на початку 2010 року газової кризи між Україною й Росією, яка у січні 2009 року призвела до припинення транзиту російського природного газу до країн Європи.

Про це заявили керівник енергетичних програм центру "НОМОС" Михайло Гончар і директор Інституту трансформації товариства Олег Соскін, повідомляє агентство "Українські новини".

На думку Гончара, виникнення проблем з поставками газу до Європи через Україну може знову виникнути через нездатність російського "Газпрому" під час аномально низьких температур забезпечити виконання контрактних зобов'язань перед європейськими контрагентами.

"Одна з моїх гіпотез полягає в тім, що "Газпром" нездатний під час низьких температур забезпечити одночасно всіх споживачів газом - як своїх внутрішніх, так і закордонних. Він не може це визнати, оскільки відповідно до чинних контрактів буде нести серйозні штрафні санкції", - сказав він.

Реклама:

У зв'язку із цим, як зазначає експерт, російська сторона може піти на провокування нової газової кризи з Україною, щоб відволікти увагу європейського співтовариства від реальних проблем нездатності забезпечення потреби контрагентів у газі.

Гончар повідомив, що газотранспортна система "Газпрому" розрахована на максимальний добовий обсяг поставок 1,65 млрд. кубометрів.

"Більше вони не можуть видати. Але ті контракти, які підписані у них, мабуть, у сумі можуть передбачати більші обсяги, і немає гарантій, що вони зможуть забезпечити цей пік споживання", - сказав він.

Водночас, на думку Соскіна, причиною газової кризи може стати нездатність Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" розрахуватися за поставлений у листопаді-грудні газ перед "Газпромом" через недостачу коштів.

Зокрема, до кінця 2009 року НАК повинен сплатити близько 22 млрд. гривень, з яких 18,7 млрд. - кредити державним банкам й 3,9 млрд. гривень - погашення єврооблігацій.

Зазначених сум в українського холдингу, за словами Соскіна, нема, і у зв'язку із цим виникне проблема залучення коштів для розрахунків за газ.

Як повідомлялося, керівництво "Нафтогазу" і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово виключали проблеми з поставками й транзитом газу на початку 2010 року.

"Нафтогаз" і "Газпром" наприкінці листопада шляхом підписання додаткові угоди відкоригували обсяги імпорту Україною газу в 2009-2010 роках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!