Ющенко вимагає від "Нафтогазу" не зупинятися на досягнутому

Середа, 25 листопада 2009, 16:05

Президент Віктор Ющенко вимагає від Кабінету міністрів і Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" невідкладно продовжити переговори з Росією щодо перегляду газових контрактів.

Про це заявив представник президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба глави держави.

"Президент закликає російську сторону і вимагає від уряду і "Нафтогазу України" невідкладно продовжити переговори щодо перегляду всіх проблемних положень газових контрактів від 19 січня 2009 року з метою встановлення взаємовигідного прозорого і партнерського співробітництва в газовій сфері", - сказав він.

Соколовський вважає, що 24 листопада керівництво "Нафтогазу" і російського "Газпрому" зняли тільки мінімальну частину проблемних питань, а основні ризики залишаються.

Реклама:

"Основні причини цієї загрози залишаються і надалі - несправедливо завищена ціна на газ для України, вдвічі занижена транзитна ставка і несиметричні умови відповідальності за виконання зобов'язань", - зазначив він.

Соколовський констатував, що за 10 місяців 2009 року для оплати російського газу "Нафтогаз" уже позичив понад 2 млрд. доларів і збільшення обсягів заборгованості компанії існує й надалі.

Як повідомлялося, 24 листопада "Нафтогаз" і російський "Газпром" домовилися про скорочення імпорту російського природного газу 2010 року до 33,75 млрд. кубометрів, підписавши відповідні документи.

Раніше Ющенко звернувся з листом до російського колеги Дмитра Медведєва, у якому заявив про необхідність внести зміни до контрактів на поставку і транзит природного газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!