Європейський банк назвав причини ослаблення гривні

Середа, 9 вересня 2009, 09:05

Ризики ослаблення української гривні ростуть на тлі побоювань, що співпраця країни з Міжнародним валютним фондом (МВФ) буде погіршуватися і реструктуризація заборгованості державного НАК "Нафтогаз України" буде продовжена до президентських виборів у січні.

Про це ідеться у заяві Royal Bank of Scotland Group, яку цитує K2Kapital.

"Цілком імовірно, що гривня зазнає нового періоду значного ослаблення, яке, можливо, навіть обчислюється двозначними цифрами по відношенню до долара", - заявив Тімоті Еш, голова відділу RBS з дослідження валютних ринків Європи, Близького Сходу та Африки.

У числі головних причин падіння української валюти експерт назвав спроби уряду відкласти термін погашення боргу "Нафтогазу" у розмірі 500 млн. доларів, випущеного у вигляді євробондів.

Реклама:

За його словами, держкомпанія повинна розплатитися за нього 30 вересня і продовження періоду погашення зробить такий борг заручником політичної ситуації на Україні, де в січні 2010 році мають відбутися вибори президента.

На ситуацію із гривнею, на думку Еша, негативно можуть також вплинути вимоги МВФ щодо зменшення дефіциту бюджету країни для надання чергового траншу кредиту. Вони включають, зокрема, підвищення внутрішніх цін на природний газ для домогосподарств.

Як відомо, у серпні гривня втратила 7% по відношенню до долара, що стало найгіршим показником у світі серед понад 100 валют, які відслідковуються Bloomberg.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!