Бойко каже, що Тимошенко все провалила

Четвер, 20 серпня 2009, 15:29

Уряд Юлії Тимошенко повністю провалив ситуацію на ринку нафтопродуктів.

Таку думку висловив опозиційний міністр палива та енергетики, народний депутат від Партії Регіонів Юрій Бойко, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Як зазначив опозиційний міністр, за останні 10 днів (з 9 серпня) бензин А-95 у середньому подорожчав в Україні на 10%: з 6,90 до 7,59 гривень за літр.

У той же час на європейському ринку (в Середземномор'ї) за той же період вартість бензину опустилася на 10% (з 721 євро за тонну на 7 серпня до 663 євро за тонну на 18 серпня).

Реклама:

"Те, що уряд нічого не робить в цій ситуації, підтверджує його повну професійну неспроможність і неготовність відстоювати інтереси країни", - підкреслив Бойко.

На думку депутата, "бездіяльність уряду знову ставить питання про його змову з нафтотрейдерами, багато з яких контролюються або пов'язані з оточенням чинного прем'єр-міністра".

Бойко відкинув твердження про те, що причиною подорожчання палива стало падіння курсу гривні до іноземних валют.

"28 червня бензин в Середземномор'ї, як і зараз, коштував 662 євро за тонну, але в Україні його в середньому продавали по 6,60 за літр. Сьогодні продають по 7,59. Хіба гривня впала на 20%? Ми маємо справу зі звичайними спекуляціями", - сказав він.

На думку політика, в основі того, що відбувається на ринку нафтопродуктів, лежить повний розвал системи його регулювання державою.

"Ще в кінці червня деякі роздрібні мережі вперше порушили ціновий коридор, встановлений Експертно-аналітичною групою при Мінпаливенерго, і не понесли за це ніякого покарання. Хто після цього буде слухати державу? Тому сьогодні коридор порушують практично всі торговці, а Мінпаливенерго боязко ховає свої індикативні ціни, замість того, щоб на них наполягати", - підкреслив Бойко.

За даними опозиційного міністра, у другій декаді серпня верхня межа індикативного коридору ЕАГ для бензину А-95 становить 7,28 гривень за літр, у той час як середня ціна цього палива по країні складає 7,59. При цьому найбільші мережі продають цю марку бензину значно дорожче: за 7,65-7,70 гривень за літр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!