Тимошенко буде орієнтуватися на 8,5 гривень у 2010 році

Четвер, 20 серпня 2009, 10:24

Кабінет міністрів розглядає рівень 8,5 грн./дол. в якості орієнтира середньорічного курсу в 2010 році.

Про це повідомила газета "Дело" з посиланням на свої джерела в уряді.

Високопоставлене джерело в уряді зазначило, що Кабмін закладе до держбюджету на наступний рік середньорічну вартість блакитного палива в розмірі 260 дол. за тис. куб. м і курс 8,5 грн. за долар.

"Щоправда, на тему курсу гривні в наступному році ми ще дискутуємо, але, думаю, зупинимося на середньорічному прогнозі 8,5 гривні за долар", - зазначив він.

Експерти називають урядовий курсовий прогноз на 2010 рік дещо заниженим. Приміром, раніше МВФ прогнозував, що за 1 долар наступного року будуть давати 9 гривень.

Прогнозний обмінний курс гривні відносно долара на наступний рік уряд має одержувати від ради Національного банку.

Він, згідно з Бюджетним кодексом, до 1 квітня має затвердити основи грошово-кредитної політики на наступний рік, зокрема прогнозне значення обмінного курсу. Однак рада Нацбанку до сих пір не зібралася на засідання і не передала такий важливий параметр Кабміну.

У той же час уряд вже до 15 вересня має затвердити проект держбюджету на наступний рік і передати його на розгляд Верховної Ради.

За інформацією видання, велика ймовірність, що Рада НБУ так і не надасть Кабміну прогноз офіційного курсу на 2010 рік.

"В раді не хочуть брати на себе відповідальність у такому важливому питанні, тому Петро Порошенко (голова ради НБУ) і не скликає раду на засідання, а сам в цей час перебуває у відпустці", - пояснює джерело в Мінфіні.

Така ситуація повторюється другий рік поспіль. Минулого року рада НБУ затвердила основи грошово-кредитної політики тільки 15 вересня, але так і не повідомила, який курс гривні прогнозує на 2009 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!