Думка експерта: Індекс БігМака не орієнтир для гривні

Середа, 22 липня 2009, 15:52

За "індексом Бігмака", який щорічно публікує британський журнал The Economist, українська гривня - одна з найбільш недооцінених валют у світі: вона повинна бути "міцнішою" на 49%.

Індекс Біг-Маку не може бути основним орієнтиром для прогнозування валютних курсів, вважає економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов.

"Насправді, цей індекс створено журналом The Economist скоріше як "дослідницьку розвагу", аніж як чинник для економічних прогнозів чи оцінки "справжньої" вартості ключових світових валют", - стверджує Блінов.

За його словами, економічна теорія свідчить про те, що валютні курси мають вирівнюватися задля вирівнювання рівня цін між країнами.

Реклама:

"Але це тільки теорія, а у реальному світі існує дуже багато "але", які нівелюють її значення. Зокрема, ціни на ті сільськогосподарські продукти, які є компонентами гамбургеру, не є повноцінним предметом вільної глобальної торгівлі. Оскільки світова торгівля готовими гамбургерами неможлива з очевидних причин, то вирівнювання цін на гамбургери по всьому світові - неможливе завдання", - наголошує експерт.

Блінов дотримується думки, що через те, що Індекс Біг-Маку прив'язано до одного продукту однієї глобальної компанії, будь-які висновки наперед визначено ціновою політикою цієї корпорації.

"Для транснаціональних корпорацій звичайною є політика "цінового пристосування до ринку" (pricing-to-market), коли вони встановлюють ціни на свої продукти, зважаючи на рівень доходів населення у тій чи іншій країні. Курси валют в умовах вільного курсоутворення визначає платіжний баланс, у якому фігурує рух тисяч товарів, а також пересування капіталів різноманітними каналами. Звісно, один гамбургер не може замінити усю складну систему курсоутворення", - впевнений він.

Експерт підкреслює, що купівельна спроможність долару у одній країні може суттєво відрізнятися від купівельної спроможності долара у США.

"Якби не було б таких відмінностей, не існувало би такого показника, як паритет купівельної спроможності, який є набагато якіснішим відтворенням тієї ж ідеї, що і у Індексі Біг-Маку, але базується на значно ширшому споживчому кошику", - зазначив Блінов.

За його словами, показник паритету купівельної спроможності уточнює рівень заможності громадян країн світу, але практично нічого не каже про динаміку обмінних курсів, які визначаються іншими чинниками, передусім торгівельним дефіцитом та рухом капіталу через кордон.

"Вже багато часу Індекс Біг-Маку послідовно вказує на недооціненість гривні. Минулого року навіть голова Національного банку України використовував це як аргумент проти девальвації гривні. Але чи справдився цей аргумент? Звісно, ні", запевняє експерт.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!