Думка експерта: Зміна облікової ставки не вплине на кредитний ринок

Вівторок, 9 червня 2009, 15:09

Рада Національного банку України 10 червня має намір провести засідання, на якому зокрема розглядатиметься доцільність зниження облікової ставки НБУ.

Нагадаємо, нещодавно парламенту запропонували законодавчим шляхом знизити облікову ставку Нацбанку з 12% до 5%.

За словами економіста Astrum Investment Management Олексія Блінова, на сьогодні рівень облікової ставки в Україні не є ключовим фактором, тому її зміна не призведе до фундаментальних зрушень в банківській системі.

"Навіть якщо ставку знизити до нулього значення, це абсолютно не означатиме підвищення доступності кредитних ресурсів. Зараз НБУ свідомо обмежує обсяги рефінансування.  Переважна частина коштів на рефінансування надається в рамках програм фінансового оздоровлення банківських установ, а не звичайних ринкових операцій", - відзначив експерт.

Реклама:

За його словами, головною метою грошово-кредитної політики, зафіксованої як в існуючих її "Основних напрямках" так і в меморандумі з МВФ, є жорстке обмеження зростання монетарних агрегатів з метою стримулювання інфляції. Аналітик підкреслив, що саме тому і не варто очікувати від НБУ різкого зниження ставки до кінця цього року.

"Відповідно, можна законодавчо знижувати ставку і до 0%, але НБУ все одно не стане від цього активніше видавати кредити банкам - скоріше навпаки", - додав Блінов.

Він також відзначив, що зв'язок між обліковою ставкою і процентними ставками у вітчизняній банківській системі - мінімальний.

При цьому інфляція у річному вимірі складає на сьогодні 15%, тобто реальна облікова ставка сягає -3%. З цієї точки зорку, аргументація НБУ проти зниження ставки достатньо об'єктивна.

До того ж варто пам'ятати, що ключовим центром ухвалення рішень є не Рада, а правління НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!