"Газпром" підписує контракти щодо "південної труби" в обхід України

П'ятниця, 15 травня 2009, 11:49

"Газпром" в п'ятницю підпише угоди з сербською Srbijagas, грецькою DESFA і болгарським Bulgarian Energy Holding (BEH) за проектом будівництва газопроводу "Південний потік".

Про це повідомив виданню "Ведомости" чиновник Міненерго та представники компаній.

Головна мета угоди - створити спільне підприємство (СП) для будівництва трьох різних ділянок газопроводу, який в 2015 році повинен з'єднати Росію з Південною Європою по дну Чорного моря.

СП "Газпрому" і DESFA планується в рівних частках, говориться на сайті грецької компанії. Srbijagas до сих пір розраховував на 49%;чи змінилось щось, представник компанії вчора коментувати не став.

На яку частку претендує BEH, його представник не розкриває інформацію. Але кожна СП має в 2009-2010 роках розробити ТЕО конкретної ділянки. Рішення з інвестицій очікується в 2011 році. Попередня оцінка "Газпрому" - до 25 млрд. євро за всю трубу.

Два основної ділянки: Чорне море (902 км), його інвестори - "Газпром" і Eni (50:50), оцінка інвестицій - понад 4 млрд. євро.; кошторис сухопутної ділянки (1300 км - до Австрії, 990 км - до Греції) -- 15-20 млрд. євро.

Потужність "Південного потоку" повинна скласти мінімум 31 млрд. куб м (з можливістю розширення до 47 млрд. куб м). Планована траса: гілка через Чорне море, що в Болгарії разійдеться за двома напрямками - північний (Сербія - Угорщина, а потім Австрія або Словенія) і південний (Греція - Італія). Сербія чекає, що потужність північної гілки буде 21-23 млрд. куб м газу на рік, говориться на сайті Srbijagas. Греція більше ніж на 10 млрд. куб м поки що не претендує, вказує DESFA.

Міжурядові угоди з Болгарією, Грецією, Угорщиною та Сербією підписані ще рік тому, перший пакет корпоративних документів з угорської MOL - у березні цього року.

А ось із Словенією та Австрією переговори щодо "Південного потоку" ще йдуть. Отримати коментарі словенського уряду виданню не вдалося, прес-секретар австрійського зміг сказати, коли може бути угода.

Головним партнером "Газпрому" в проекті залишається італійська Eni (будують чорноморський ділянки). З нею концерн підпише другий додаток до меморандуму від 2007 року, повідомив прес-секретар російського прем'єра Дмитро Пєсков.

Деталі документу невідомі, представники "Газпрому" і Eni його не коментують.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!