"Нафтогаз" перекрив газ Фірташу

Четвер, 14 травня 2009, 15:52

Компанія OstChem Holding AG звинувачує НАК "Нафтогаз України" в незаконному припиненні подачі газу на українські підприємства-ЗАТ "Кримський Титан" і АТ "Кримський содовий завод".

Про це повідомляється в прес-релізі OstChem Holding AG.

Дані дії зроблені "Нафтогазом України" всупереч діючих контрактам на постачання газу між підприємствами OstChem AG і ТОВ "Газпром збут Україна", а також, незважаючи на проведену передоплату за травневі поставки газу, наголошується в повідомленні.

Формальною підставою для припинення газопостачання "Нафтогаз України" назвав несплату виробничими підприємствами OstChem AG постачань природного газу в березні-квітні поточного року.

Однак у березні-квітні підприємства OstChem AG не здійснювали закупівель газу у сторонніх організацій. Газопостачання здійснювалося за рахунок підйому запасів природного газу, що належать підприємствам OstChem AG (з Глебовського підземного сховища газу).

OstChem Holding AG акцентує увагу на тому, що підприємства, які входять до OstChem Group, вчасно і в повному обсязі виконують всі свої контрактні зобов'язання, в тому числі і щодо своєчасної і в оплати поставок електроенергії, природного газу та інших видів ресурсів.

У зв'язку з вищевикладеним, OstChem AG заявляє про протизаконність, економічно не мотивований тиск на неї з боку "Нафтогазу України".

"Ми розглядаємо дії "Нафтогазу" як ті, що не мають економічних, юридичних і правових підстав, - заявив член ради директорів OstChem Holding AG Сергій Винокуров. - На нашу думку, за відключенням газу стоїть особиста неприязнь керівників "Нафтогазу" В. Триколіча, І. Діденко та О. Дубини до акціонерів компанії".

В повідомленні підкреслюється, що аварійна зупинка виробничих підприємств OstChem AG завдала відчутних втрат технологічного устаткування підприємств.

OstChem AG несе значні збитки у зв'язку із зривом виробничих планів, з можливістю зриву виконання низки експортних зобов'язань і можливою втратою позицій на експортних ринках.

"Дії "Нафтогазу України" ставлять під загрозу благополуччя багатотисячного колективу виробничих підприємств OstChem AG: АТ "Кримський содовий завод" - 3,500 працюючих; ЗАТ "Кримський Тиатн" - 4,500 співробітників", - стверджують в OstChem AG.

Крім того, внаслідок зупинки ЗАТ "Кримський Титан" постраждають і працівники його філій - Вольногорського (4,445 чол.) та Іршанського (2,300 чол.) гірничо-збагачувальних комбінатів, для яких "Кримський Титан" є основним споживачем продукції.

Крім того, йдеться в повідомленні, зупинка виробництва АТ "Кримський содовий завод" призведе до дефіциту соди на внутрішньому ринку України і, менше ніж через тиждень, - до зупинки всіх основних скляних заводів України

Компанія також звернулася до міжнародних судових інстанцій та до Антимонопольного комітету України.

Управляюча компанія OstChem Holding AG заснована у Відні (Австрія) 2004 року й відноситься до сфери впливу бізнесмена Дмитра Фірташа.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!