ДІУ оприлюднив схему фінансування недобудованого житла

Середа, 8 квітня 2009, 16:42

Схема фінансування добудови житла полягає в залученні коштів від інвесторів, і передачі їх державним банкам-партнерам Державної іпотечної установи (ДІУ).

Про це повідомив перший заступник голови ДІУ Сергій Москаленко в середу в ході виїзної наради з питань підтримки будівельної галузі, пише видання "Дело".

1 млрд. грн. дає можливість добудувати 250 тис. кв м житла, а при введенні будинків в експлуатацію буде отримано 1,1 млн. кв м (16 тисяч квартир).

Москаленко зазначив, що після проведення конкурсу з елементами аукціону серед забудовників, забудовник акредитується в ДІУ і банках, а кошти проходять через Фонд фінансування будівництва (ФФБ).

Заступник голови ДІУ пояснив, що фінансування через ФФБ - це єдина форма, при якій інвестор (забудовник), перераховуючи кошти, включає в рахунок податок на додану вартість.

Москаленко зазначив, що кредит банкам-партнерам надається на термін до 2,5 років. Після введення будинку в експлуатацію ДІУ викуповує у банку частину фінансового кредиту, таким чином рефінансуючи банк.

Крім того, схема передбачає зниження податкового тиску через поширення механізму податкового кредиту на витрати, понесені на будівництво житла.

За словами першого заступника голови ДІУ, для громадян передбачаються іпотечні кредити в гривнях на 5-30 років під 14,6% річних.

Щомісячний платіж по кредиту складе 2,8 тис. грн. для Києва (за ціною 4,8 тис. грн. за кв м) і 2,2-2,6 тис. грн. - для мешканців Севастополя та обласних центрів.

"Ми зареєстрували емісію і сподіваємося, що після цієї наради ми з доброї волі "Ощадбанку","Укрексімбанку", і Нацбанку розпочнемо конкурс з пошуку інвестора", - додав Москаленко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!