"Газпром" не зможе сам покрити втрати від газової війни?

Вівторок, 27 січня 2009, 13:23
Сам "Газпром" навряд чи зможе компенсувати втрати від припинення постачань газу до Європи в перші тижні січня, які заступник голови правління російської монополії Олександр Медведєв напередодні оцінив у понад $2 млрд.

Про це говорить один із підлеглих Медведєва, пишуть російські "Ведомости".

За його словами, весь газ, недопостачений 6-20 січня, європейському споживачу вже не потрібен і навіть можливе зростання постачань у IV кварталі не виправить ситуацію - ціна на газ у Європі буде вдвічі нижча нинішньою (зараз - близько $400 за 1000 куб. м).

Раніше Олександр Медведєв заявив, що втрати "Газпрому" від припинення постачань у Європу в перші тижні січня склали понад $2 млрд і компанія "вправі вимагати повної компенсації" від України.

Водночас, радник українського прем'єра Олександр Гудима вважає, що взаємних претензій у Росії й України, швидше за все, не буде, якщо будуть строго виконуватися підписані нещодавно довгострокові контракти "Газпрому" й "Нафтогазу".

Реклама:

Він нагадує, що прем'єр Юлія Тимошенко після підписання газових контрактів заявляла, що всі питання тепер вважаються урегульованими і "жодних претензій по втратах [сторони] пред'являти не будуть", хоча позов до "Нафтогазу", поданий у розпал конфлікту в стокгольмський арбітраж, "Газпром" поки не відкликав.

Утім, за словами аналітика UniCredit Aton Іллі Балабанівського, по цифрі втрат є сумніви: у "Газпрому" не пояснюють, як складається ця цифра, а його заяви про втрати можуть бути частиною тактики з тиску на українських політиків (щоб ті не переглядали контракти) і на європейські країни (щоб вони вважали, що "Газпром" теж жертва).

А директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що виходить близько $2 млрд втрат, якщо вважати недоотриманий чистий виторг від Європи й України разом узятих (постачання в обидва регіони відновилися лише 20 січня) і з урахуванням того, що в ЄС ішов в основному дорогий середньоазійський газ (середня ціна I кварталу - $340 за 1000 куб. м).

Утім, досі не ясно, скільки "Газпрому" доведеться виплатити в якості компенсації європейським покупцям. Офіційно свої претензії назвали лише Болгарія (біля $330 млн) і грецька DEPA (до 1 млрд євро).

А якими будуть результати "Газпрому" за I квартал, експерти оцінити не беруться. Плани постачань теж піддаються сумнівам.

Поки "Газпром", відповідно до контракту з "Нафтогазом" від 19 січня, планує цього року поставити до Європи через Україну до 120 млрд куб. м. газу. Але цей план нездійсненний, вважає Корчемкін. Він зазначає, що в 2008 році через Україну було поставлено 119,6 млрд куб. м газу в європейські країни (понад 70% експорту в ЄС і Туреччину), а цього року навіть без урахування конфлікту постачання будуть приблизно на чверть менші.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!