Нацрада заборонила ретрансляцію російських телеканалів

Понеділок, 6 жовтня 2008, 15:09

Національна рада з телебачення та радіомовлення зобов'язала кабельних операторів припинити ретрансляцію неадаптованих до вітчизняного законодавства телеканалів.

Про це пише газета "Экономические известия" . З ефіру підуть телеканали ОРТ, РТР, Ren TV і ін.

Газета відзначає, що це спричинить за собою скорочення вибору програм і банкрутство кабельних компаній, а виграють ті, хто скуповує місцеві кабельні мережі.

Реклама:

Як повідомив "Экономическим известиям" голова Нацради з телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко, 1 березня минуло три роки з тих пір, як Нацрада прийняла вимогу до провайдерів дотримувати норми вітчизняного законодавства при ретрансляції іноземних телеканалів.

"Йдеться про багато законів, у тому числі - про рекламу, авторські і суміжні права, моралі й ін. Мова не тільки в дотриманні або недотриманні норми української мови в ефірі", - завірив Шевченко. Він відзначив, що до кожного провайдеру можуть бути свої претензії.

На питання, чи може залишитися без ліцензії компанія "Воля-Кабель", голова Нацради відповів: "Ризикує, як і будь-яка інша. Але, за нашою інформацією, "Воля-Кабель" готова виконати негайно усі вимоги вітчизняного законодавства".

За попередніми даними, забравши з мереж іноземні телеканали, вітчизняне ТВ може збільшити свої доходи від реклами в 1,5 рази, що складає десятки мільйонів доларів.

Великі ж інвестори скуплять регіональні мережі - тому що під удар попадають найбільш рейтингові і популярні російські канали, позитивне рішення питання є запорукою рентабельності кабельного бізнесу, пише газета.

Видання відзначає, що перед тим як у четвер прийняти рішення про адаптацію, що вступає в силу з дня опублікування, чиновники ініціювали кілька круглих столів і заявили про готовність прислухатися до побажань гравців ринку. Наприклад, у запропонованому проекті подальшого врегулювання проблем галузі Нацрада фактично відмовляється від вимог із конвертації телеканалів у кабельних мережах.

Однак, за словами члена ради директорів Союзу кабельного телебачення України Геннадія Хазана, "термін "конвертація" ніде в законодавстві не прописаний, тому і відмовлятися фактично не від чого", і насправді чиновники не пішли ні на які поступки.

"Керівництво Нацради просто розіграло комедію про те, що воно готове розпочати з кабельщиками конструктивний діалог. І наступного дня чиновники прийняли рішення про примус операторів кабельного телебачення виключити такі російські канали як ГРТ, РТР, Ren TV і ін. Ми в черговий раз переконуємося, що заяви Нацради про які-небудь поступки - це замилювання ока для того, щоб за спинами вирішити свої питання або чиїсь вказівки", - вважає Хазан.

Утім, відзначає газета, кабельні оператори не занадто бояться чиновників. "Цей орган не виконує судових рішень, тому й оператори не будуть йому підкорятися. Боротьба буде, очевидно, затяжна: Нацрада на когось буде подавати в суд, а тому що в його рішеннях є багато юридичних протиріч, будь-яка кабельна компанія може подати на чиновників відповідний позов", - вважає колега Хазана Олег Баранів.

Кабельщики називають три причини, що могли вплинути на настільки радикальний крок чиновників. Перша, політична, лежить на поверхні: і Президент України, і РНБО неодноразово вимагали забезпечити інформаційну безпеку країни, головними порушниками якої, на їхню думку, є головні російські телеканали.

Газета відзначає, що друга причина більш цікава і набагато краще завуальована. Українські загальнонаціональні канали також зацікавлені в усуненні російських конкурентів.

Виконавши вимоги Нацради, багато східних і південних операторів можуть просто збанкрутувати, інші виявляться на грані рентабельності. Тут проглядається третя можлива причина: у цьому зацікавлені іноземні інвестори, що активно скуповують вітчизняних кабельщиков. Це - американська Sigma Bleyzer, чеська PFI і угорська телекомпанія Fibernet. Відповідно, чим жорсткіше будуть обмеження Нацради, тим дешевше можна буде купити того або іншого оператора, відзначає видання.

"За моїми даним, найближчим часом намічалися кілька угод із придбання іноземцями ще декількох компаній, однак переговорний процес призупинився, тому що інвестори бояться вкладати гроші в нашу країну", - говорить Баранів.

У той же час, протиріччя про доцільність вищевикладених вимог існують і серед керівництва регулятора. Член Нацради Владислав Лясовський повідомив газеті, що це не остаточне рішення органу. "Я був одним з ініціаторів позачергового засідання Національної ради з цього питання, що призначене на понеділок", - відзначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!