"Газпром" не хоче працювати з Україною без "РосУкрЕнерго"?

П'ятниця, 8 лютого 2008, 15:28
Політолог Вадим Карасьов вважає, що своєю заявою про можливе припинення з 11 лютого постачання російського газу до України "Газпром" говорить: поки не буде вирішено питання боргів за газ, розмови про зміну схеми постачання газу не буде.

Таку думку Карасьов висловив під час круглого столу "Що стоїть за припиненням постачання газу до України?".

"Такі заяви робляться не випадково. Якщо є такі заяви, значить, це комусь потрібно, і вона прозвучала напередодні зустрічі "Ющенко-Путін", - сказав експерт.

При цьому він додав, що "Москва, незважаючи на все, виступає з більш консолідованою позицією, на відміну від України, і Росія це використовує".

"Заяву "Газпрому" можна прочитати так: поки не буде вирішене питання по боргах - розмови про нові схеми постачання газу не буде. Москва показує, що "Нафтогаз" не справляється зі своїми зобов'язаннями, і поки борги не будуть погашені, "РосУкрЕнерго" залишається", - додав Карасьов.

Реклама:

Разом із тим він додав, що "цей ультиматум можна прочитати таким чином: поки ви не розберетеся в Україні й поки не буде виграний тендер усередині України серед еліт на місце хранителя труби, куратора енергопостачання і політичного куратора всієї енергетики, доти "Газпром" переговорів вести не буде. А поки, як в "Діамантовій руці", - відключимо газ".

Як відомо, 7 лютого "Газпром" заявив, що може з 11 лютого припинити постачання російського газу до України. Згідно із заявою компанії, станом на 7 лютого в Україні "осіло" 1,5 млрд куб. м. російського газу і виникла заборгованість у розмірі 500 млн дол.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!