В "Енергоатомі" кажуть, що будівництво ядерного сховища не погіршить відносини з РФ

Четвер, 7 лютого 2008, 14:11

Будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива (СВЯП) "не погіршить відносини з Росією і Білоруссю".

Про це журналістам заявив у четвер віце-президент ДП НАЕК "Енергоатом" Володимир Бронников.

За його словами, українська сторона вже проінформувала російську і білоруську сторони про майбутнє будівництво такого сховища. "Україна, згідно з чинним законодавством, зобов'язана брати до уваги сусідні країни при будівництві таких споруд, якщо це яким-небудь чином може вплинути на їхню безпеку. Ми вже проінформували Росію і Білорусь, і вони не заперечують проти будівництва, оскільки це їм нічим загрожувати не може", - сказав Бронников.

Він також відзначив, що, за попередніми аналізами, радіаційний фон від цього сховища не розповсюджуватиметься на понад 1 км.

Реклама:

Компанія "Енергоатом" починає консультації з громадськістю з приводу будівництва сховища для ядерного палива, повідомив Бронников. За його словами, сховище розраховане винятково на зберігання сухого ядерного палива українських АЕС.

"Ми у жодному разі не плануємо імпортувати для зберігання паливо з інших країн", - сказав Бронников.

Він відзначив, що вартість сховища становить 127,75 млн євро. "Але це не остаточна цифра, оскільки внаслідок розвитку темпів інфляції остаточна сума може бути трохи більшою", - відзначив представник "Енергоатома".

Початок будівництва планується на 2009 р., у 30-кілометровій зоні, в м. Славутичі, після ухвалення відповідного закону про розміщення і зберігання ядерного палива. "Але це вже будуть монтажно-будівельні роботи, проектні роботи ведуться вже зараз", - повідомив він. Термін будівництва - 3 роки.

За словами Бронникова, в рамках консультацій із громадськістю планується проведення двох круглих столів за участю жителів с. Іванків і довколишніх районів. Окрім цього, громадські слухання пройдуть у м. Славутичі. За результатами слухань планується проведення місцевого референдуму.

"Ми плануємо закінчити інформування громадськості на початок травня цього року, а сам референдум відбудеться в кінці травня - на початку червня. Всі результати будуть подані до Верховної Ради України, і саме вона ухвалюватиме остаточне рішення", - сказав Бронников.

Раніше Міжнародна експертиза під егідою Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) схвалила технологію гелієвої сушки відпрацьованого ядерного палива, зокрема деформованого, американської компанії Holtec International для використання на Чорнобильській АЕС.

За допомогою до компанії звернулася французька Framatome, яка будує СВЯП на Чорнобильській АЕС. Вартість робіт на виготовлення сушильної камери та її монтаж на ЧАЕС сягне 4-5 млн дол у цінах 2005 р. Контракт планувалося підписати після схвалення технології з боку країн-донорів і ЄБРР.

Framatome почала будівництво СВЯП на ЧАЕС у 2000 р. і планувала завершити його в 2005 р. У квітні 2003 р. роботи припинені внаслідок виявлених прорахунків. За оцінками українських фахівців, роботи по сховищу відпрацьованого ядерного палива виконані на 70%. Перед поміщенням у сухе сховище ядерне паливо необхідно осушити, оскільки в замкнутому просторі може відбутися нагрівання палива, перетворення води на радіоактивну пару з подальшим викидом радіації.

Нагадаємо, Чорнобильська АЕС, французький концерн Novarka і американський концерн Holteс підписали 17 вересня 2007 р. угоду про будівництво нового об'єкта "Укриття". Контракт із Novarka про будівництво нового об'єкта "Укриття" розрахований на 5 років. На аналогічний термін підписується контракт із Holteс щодо будівництва нового сховища відпрацьованого ядерного палива. Роботи фінансуватимуться з Чорнобильського фонду "Укриття", створеного ЄБРР.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!