Ющенко: Діяльність Тимошенко призвела до значної інфляції

Четвер, 7 лютого 2008, 13:24
Президент Віктор Ющенко заявляє, що діяльність уряду призвела до зростання інфляції.

"Зростання інфляції значно прискорилось у січні 2008 року і досягло 2,9%, що в річному вимірі дорівнює 19,4%", - заявив Ющенко, посилаючись на записку від Нацбанку.

"Ситуація, на мій погляд, є дуже серйозна", - наголосив він.

За його словами, причиною цьому є "залпові виплати соціального характеру наприкінці 2007-го і в січні 2008 року".

Президент, посилаючись на думку Нацбанку, пояснив зростання інфляції "реакцією на інфляційні очікування у зв'язку з надмірною направленістю бюджету на поточні виплати".

Реклама:

"Ми витримуємо добрі тенденції по зростанню депозитів, є довіра до національної валюти, багато речей, які треба зберегти. Але я переконаний, якщо ми не зробимо точкової реакції Мінфіну і Національного банку на те, що відбувається, то наслідки відчує і населення, і бізнес, і національна економіка", - зазначив президент.

Ще однією проблемою Ющенко назвав зростання цін на енергоносії.

"Я дав доручення, щоб уряд напрацював, із якою логікою він буде справлятися з цією проблемою. Але ця логіка поки не була запропонована", - сказав він.

Водночас президент застеріг уряд від популістських спроб зупинити інфляцію: "Боронь, Боже, боротися з цим набором адміністративних заходів, займаючись пошуком легких відповідей".

Під час наради губернатор Полтавщини Валерій Асадчев повідомив, що громадяни припинили платити за комунальні платежі й енергоносії.

"Люди не платять, бо їм кажуть, що гроші будуть списувати з ощадних книжок. Треба негайно оголосити, що це стосуватиметься не поточних платежів, а заборгованості, наприклад, станом на 1 січня 2008 року. Інакше процес буде некерований", - попередив Асадчев.

Президент його підтримав: "Ми стоїмо перед  дуже серйозними викликами. Я би тричі сказав слово "дуже"! Такого у нас не було останні вісім років".

На цих словах Ющенка трансляція наради, яка здійснювалася до прес-центру Секретаріату президента, була припинена.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!