"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Продавець Межигір'я збиратиме на вибори

Продавець Межигір'я збиратиме на вибори

Четвер, 26 квітня 2012, 17:34 -
Віктор Янукович віддячив Едуарду Ставицькому за допомогу за Межигір'я, віддавши йому міністерське крісло Миколи Злочевського. Останнього гарант відправив до Клюєва. На нових посадах Ставицький торгуватиме надрами і зароблятиме на вибори, а Злочевський розбудовуватиме РНБО.

Президент Янукович, призначивши Едуарда Ставицього міністром екології та природних ресурсів, доручив йому важливу місію - зібрати 6 млрд грн на вибори.

Робитися це буде за кошти, отримані від продажу державних надр. А точніше, від продажу права укладання угод про спільний розподіл продукції (СРП) при розробці родовищ нафти та газу на суходолі та шельфі.

Щоб зробити це ефективніше, нещодавно Кабмін призначив Ставицького головою міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції вуглеводнів. При цьому, з посади було усунено першого віце-прем'єр-міністра Валерія Хорошковського.

Раніше першим заступником голови комісії був міністр екології. Тепер заступником буде голова Державної податкової служби Олександр Клименко або його заступник.

Реклама:

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що призначення Ставицького в міністерське крісло зміцненням позицій оточення Януковича в економіці.

"Ставицький лояльний до сім'ї президента, і його призначення - черговий крок з посилення позицій сім'ї в економічному блоці", - наголосив Фесенко.

Підкреслимо, поширеною є версія про те, що Ставицький є приятелем старшого сина президента Олександра Януковича (як і голова Податкової Олександр Клименко та міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко). Якщо так, то приведені вище кроки символізують посилення позицій "Сім'ї" на черговому напрямку. Нагадаємо, останнім часом саме Олександру Януковичу приписують отримання контролю над імпортом пального та "Укрспиртом". Хоча, звісно, ніяких підтверджень цьому немає.

Як продають надра

Гроші для президента будуть збирати, продаючи дозволи на розробку покладів нетрадиційного (в тому числі сланцевого) газу на Олеській, Юзівській і Слобожанській газоносних площах, а також на шельфі Чорного моря.

"Зручно влаштувавшись у кріслі міністра, Ставицький оперативно взяв у свої руки процес завершення конкурсу з визначення переможця на перспективних Олеській і Юзівській газових площах. Далі в планах Ставицького "продати" ще Слобожанське (Харківська обл.), Скіфське і Фороське (на шельфі Чорного моря) родовища", - коментує експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Робитися це буде через механізм конкурсу. СРП буде укладена між двома сторонами. Одна вже відома, і представлятиме державу. Це спільне підприємство НАК "Надра України" так невідомого нікому "СПК-Геосервіс". Другу сторону буде представляти якась відома компанія.

Цікаво, що вже з самого початку цей проект супроводжується корупційним скандалом. Нещодавно на одній з конференцій представник ТНК вголос сперечався з радником міністра екології Воломиром Ігнащенком. Він закидав, що міністерство в результаті непрозорого відбору обрала невідому і маленьку компанію "СПК-Геосервіс" в партнери державі, а великі та поважні структури відкинула. У відповідь Ігнащенко заявив, що держава сама буде вирішувати, з ким співпрацювати.

З того часу позиції "СПК-Геосервіс" жодним чином не похитнулися.

Для вибору партнера по розробці двох родовищ буде проводитись конкурс. Партнер державі необхідний, щоб отримати гроші на проекти з видобутку. Згідно з умовами конкурсу, переможець зобов'язаний інвестувати не менше 1,6 млрд грн в розробку Юзівської площі, і 1,3 млрд грн - в Олеської площі.

Перший етап відбору вже минув. Україна оголосила конкурси на укладення УРП по Юзівській і Олеській площам ще 23 лютого цього року.

Після цього відбулося звільнення старого міністра екології Миколи Злочевського, який вже тоді (за словами багатьох експертів) мало на що впливав, і найважливіші питання погоджував лише після того, як "Едік дасть добро" (мається на увазі Ставицький – ЕП).

Другий етап – оголошення пропозицій він учасників конкурсу – мав відбутися ще у середу 25 квітня. Але цього не відбулося. Замість прилюдного оголошення пропозицій відбулося призначення Ставицького головою міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції вуглеводнів (замість Хорошковського).

А власне розкриття пропозицій відбулося в четвер 26 квітня. Але на прохання надати результати, Мінекології відмовило "Економічній правді". Нам сказали, що результати розкриття конвертів будуть оприлюднені разом з визначенням переможців. Тобто, на третьому етапі.

Відомо лише, що заявки на участь в конкурсах подали: Exxon Mobil, британсько-нідерландська Shell і російсько-британська ТНК-BP на укладання угоди про розподіл продукції по Юзівській газовій площі, а Chevron і Eni SpA - на укладання УРП по Олеській газовій площі.

Третій етап відбудеться наприкінці травня. Тоді Мінекології планує оголосити результати конкурсів на укладення СРП з розробки Юзівської (Донецька і Харківська області) та Олеської (Львівська область) вуглеводневих площ. Коли відбудеться оголошення результатів конкурсу по Слобожанській площі, поки невідомо.

Корольчук вважає, що зазначені площі можуть повторити долю п'яти ділянок на шельфі Чорного моря, які отримали закордонних партнерів, але досі не отримали фінансування від інвесторів.

Мова йде про найбільшу Прикерченську ділянку - партнер Україна - "Венко Прикерченська", Одеську, Безіменну ділянки і родовище Суботіна - партнер "Чорноморнафтогазу" - російський "Лукойл", площа Паласу - Партнер "Нафтогазу України" - "Газпром".

Хто такий Едуард Ставицький?

Своїй карколомній кар'єрі Ставицькй завдячує нинішньому міністру аграрної політики та продовольства Миколі Присяжнюку. До 2012 року Ставицького було прийнято вважати людиною Присяжнюка - кума Віктора Януковича та, за деякими чутками, бізнес-партнера Юрія Іванющенка (Юра Єнакієвський давно цікавиться видобутком вуглеводнів).

І хоча в 2012 році під Присяжнюком "захиталося крісло", Ставицького призначили міністром природи замість Злочевського.

Фото Aндрій Товстиженко, ZN.UA

Трудову діяльність Ставицький розпочав в 1990-х, працюючи менеджером ЗАТ "Науково-виробниче об'єднання "Екологічні палива України", яке виробляло високооктанові добавки до бензинів на потужностях держконцерну "Укрспирт".

За інформацією "Ділової столиці", бізнес розвивався завдяки родинним зв'язкам одного із засновників компанії Дмитра Жолнера з тодішнім головою "Укрспирту" Іваном Жолнером.

На початку 2000-х Ставицький став директором цього підприємства, а його батько Анатолій Ставицький - великим регіональним нафтотрейдером.

Проте, в 2005 році Едуард Ставицький залишився без роботи - Іван Жолнер був звільнений з "Укрспирту", і "Екологічні палива України" позбулися високого покровителя.

В 2006 році Ставицького призначили радником міністра природи - "регіонала", нині покійного Василя Джарти. Цьому призначенню Ставицький завдячує Присяжнюку, який мав з Джарти сімейний бізнес.

Нинішній аграрний міністр знайомий із Ставицьким з початку 2000 років - Присяжнюк очолював Житомирську обласну організацію Партії регіонів, а Ставицький трудився депутатом від ПР в Житомирській облраді.

Вже наступного року (в 2007) уряд призначає Ставицького головою НАК "Надра України". В тому ж році НАК "Надра України" недорого (34 млн грн) продала дві будівлі загальною площею 3,1 тис. кв. м в центрі Києва, які були її центральним офісом. За інформацією ЗМІ, один корпус відійшов бізнес-партнеру батька Ставицького, інший — бізнес-партнеру сім'ї Джарти.

Паралельно Ставицького було задіяно в схемі відчуження у держави "Межигір'я". Нині там проживає та розбудовується президент Янукович.

Зокрема, в 2007 році Ставицький передав майно резиденції "Межигіря" на користь ТОВ "МедІнвестТрейд" в обмін на два напівзруйнованих будинки у Києві. Через короткий час ця проміжна фірма продала придбану власність донецькій ТОВ "Танталіт", яка пов'язана з сім'єю Януковича.

В 2008 році до влади прийшла Юлія Тимошенко, яка звільнила Ставицького з "Надр", але не повернула розпиляну Ставицьким на користь Джарти і Януковича держвласність.

Посилення "Сім'ї"

Після перемоги Януковича на президентських виборах в 2010 році Ставицький повертається в "Надра України" і бере собі в радники вірного Олега Проскурякова, який багато років працював на сім'ю Ставицького.

Проте, Ставицькому не судилося довго займатися звичною роботою в "Надрах" - адмінреформа Януковича закинула його в крісло голови Державної служби геології і надр (Державна геологічна служба - до реформи).

Згодом "Надра України" було підпорядковано Держгеонадрам, а вакантне місце очільника цієї компанії зайняв Олег Проскуряков.

Довіривши Ставицькому Держгеонадра, "Сім'я" президента розпочала будівництво "вертикалі" в секторі державних надр.

В кінці травня 2011 року Кабмін передав функції проведення аукціонів з продажу дозволів на користування всіма надрами Державній службі геології і надр. До цього цим займалося Міністерство екології та природних ресурсів, очолюване Злочевським. З того часу, кажуть, Злочевський почав стрімко втрачати колишні впливові позиції. На момент звільнення, він грав скоріше роль "весільного генерала", ніж дійсного господаря надр України.

Можливо, в "Сім'ї" розуміли, що якщо Злочевському з його досвідом і талантами дати багато влади - він усе візьме собі.

Зокрема, хоча Держгеонадра і підпорядковуються Мінприроди, але Злочевський втратив можливість впливати на аукціони. Після зазначеного рішення президента, Ставицький звітував лише перед оточенням Януковича. Згідно зі статутом Держгеонадра, голову відомства та його заступників тепер призначає і звільняє Янукович за поданням прем'єр-міністра.

Фото PHL

Позбавлений реальної влади, Злочевський рятував від алкоголізму ведмедів, вивозив відходи в Польщу через Британію та організовував онлайн моніторинг забруднення природи.

Ставицький та сланцевий газ

На новій посаді Ставицький, окрім продажу спецдозволів на користування нафтогазоносними надрами наближеним до себе компаніям, зосередився на видобутку сланцевого газу.

Зокрема, зі складу "Надр" було виведено геологічну розвідку шляхом створення на базі збанкрутілої "Полтаванафтогазгеології" геологічного науково-виробничого центру "Укрнаукагеоцентр".

Новостворений центр займається вивченням запасів сланцевого газу на Полтавщині за державні кошти, а видобуватиме цей газ наближена до Ставицького компанія "Голден Деррік".

За інформацією видання "Комментарии", компанія "Голден Деррік" за останні кілька місяців отримала дозвіл на розробку мінімум 29 вуглеводневих площ в Полтавській області, з яких 23 вміщають запаси нафти і природного блакитного палива, а решта 6 - сланцевого газу.

"Голден Деррік" було засновано за участю кіпрської Hartlog Limited, яка ходить, на пару з батьком Ставицького, в засновниках київського ТОВ "Монолітінвест".

Сам Ставицький раніше спростовував причетність до "Голден Деррік" і кіпрської компанії.

"Економічна правда" звернулася до нового міністра з розширеним (на 2-х аркушах) запитом щодо його діяльності. Проте, за словами прес-секретаря Мінекології, Едуард Анатолійович "не знайшов часу на відповідь".

Хто такий Микола Злочевський?

Розмови про ймовірне звільнення Злочевського точилися з листопада 2011 року.

Однак тоді у центрі уваги були прізвища екс-міністра фінансів Федора Ярошенка, якого несамовито захищав Микола Азаров, екс-міністра оборони Михайла Єжеля та екс-міністра охорони здоров'я Олександра Анищенка.

"Кадровий землетрус" в уряді, який відбувся на початку цього року, Злочевського не зачепив. Хоча він вважався близьким до засланого керувати Радою нацбезпеки та оборони екс-віце-прем'єра Андрія Клюєва.

Тепер Злочевського таки відправили розбудовувати разом з Клюєвим РНБО. Вважається, що цей державний орган є "кадровим кладовищем", і ні на що не впливає. Хоча, можливо, зараз все буде навіть навпаки. Як відомо, Клюєв таки керуватиме виборами.

Один з відомих "помаранчевих" діячів – Роман Безсмертний – висловив думку, що призначення екс-міністра заступником Клюєва свідчить про перетворення Радбезу на передвиборчий штаб Партії регіонів.

Однак Безсмертний одразу зазначив, що Злочевський жодного дня не займався виборами, але є дуже досвідченим апаратником. Втім, на що справді перетвориться "кадровий відстійник" під назвою РНБО – покаже час.

Фото vgolos.com.ua

Микола Азаров у Facebook написав, що перехід Злочевського пов'язаний з тим, що "він військова людина". "Зараз значно розширюються функції РНБО. Цей орган набуває стратегічно важливого для країни значення. І тому було прийнято рішення про перехід його на роботу в РНБО", - зазначив прем’єр-міністр.

Дійсно, у 1988 році Злочевський закінчив Київське вище інженерне радіотехнічне училище військ Протиповітряної оборони країни. А в лавах Радянської армії екс-міністр екології провів 8 років - з 1983 по 1991 роки.

Після розпаду СРСР Злочевський потрапив у світ природних ресурсів. А точніше - на посаду заступника директора ТОВ "Інфокс". Очолював цього нафтотрейдера покійний депутат від Партії регіонів Микола Лісін, якого називали найближчим другом Злочевського.

У 2002 році Злочевський і Лісін разом опинилися у Верховній Раді від СДПУ(о). Їх навіть називали молодшими партнерами Віктора Медведчука.

З 2003 по 2005 рік Злочевський працював головою Державного комітету природних ресурсів України. Саме тоді він став однією з дійових осіб навколо скандалу з розробкою найбільшого в Україні газового родовища – Сахалінського. Тоді ЗМІ стверджували, що Злочевський та Лісін отримали родовище завдяки близькості до всесильного тоді Медведчука.

У 2006 та 2007 роках Злочевський обирався до Верховної Ради вже від Партії регіонів. Саме в парламенті він отримав сумнівну славу.

По-перше, його прізвище було серед депутатів, які порушували Конституцію, суміщаючи міністерську посаду з депутатським мандатом.

Міністром екології Злочевський став ще 4 липня 2010, але мандат не склав. Лише у лютому 2011 Верховна Рада припинила депутатські повноваження низки сумісників, серед яких був і він.

По-друге, Злочевський брав активну участь у силових акціях регіоналів у Верховній Раді. Зокрема, у кривавому побоїщі 16 грудня 2010 року, коли регіонали силою знімали опозиційну блокаду в парламенті.

У 2010 та 2011 роках бізнесу екс-міністра можна було позаздрити. Компанії, пов’язані зі Злочевським, у цей час отримали 8 дозволів на промислову розробку українських родовищ нафти та газу.

Мова йде про ТОВ "Парі", яке отримало 5 дозволів, та про ТОВ "Енерго-сервісна компанія "Еско-Північ" – 3 дозволи.

Цікаво, що дозволи на розробку ці компанії отримали від Державної служби геології та надр, яку очолював новопризначений міністр екології Едуард Ставицький. Проте, інші обізнані люди кажуть, що ці родовища – це "зовсім нічого". Вони кажуть, що зараз Злочевський втратив вплив на прийняття найважливіших рішень у надровій сфері.

Хоча ззовні в нього все гаразд. Успіхи Злочевського у 2011 році матеріалізувалися у новенький Bentley Continental, який нещодавно з'явився у декларації екс-міністра. Варто нагадати, що родині Злочевського також належать Rolls-Royce Phantom, BMW-750 та ще один Bentley Continental.

Політолог Віктор Небоженко навіть заявив, що новий автомобіль став додатковим чинником, який призвів до звільнення Злочевського. За його словами, демонстративне придбання Bentley не сподобалося "Сім'ї" Віктора Януковича.

Реклама: