Янукович віддячив Ставицькому за "Межигір'я"?

Янукович віддячив Ставицькому за "Межигір'я"?

Четвер, 23 червня 2011, 10:17 -
Оточення президента будує ще одну "вертикаль". Цього разу - в царині природних багатств. Можновладці вирішили підпорядкувати собі видачу дозволів на користування надрами, що знаменує ще один перерозподіл впливів у "сім'ї".

Оточення президента Віктора Януковича розпочало будівництво ще однієї "вертикалі". Цього разу - в царині природних багатств.

Можновладці вирішили підпорядкувати собі видачу дозволів на користування надрами, що знаменує ще один перерозподіл впливів у так званій сім'ї.

В кінці травня Кабмін видав постанову, яка передає функції проведення аукціонів з продажу дозволів на користування надрами Державній службі геології і надр.

Досі цим питанням займалося Міністерство охорони навколишнього природного середовища, яке після адміністративної реформи перетворилося на Міністерство екології та природних ресурсів.

Реклама:

За постановою, Держгеонадра продаватиме дозволи на користування всіма надрами, її континентального шельфу та морської економічної зони. Документ скорочує перелік органів влади, з якими треба буде погоджувати дозволи.

В урядовому акті зазначається, що геологічне відомство повинне погоджувати з парламентом і регіонами пропозиції щодо визначення ділянок, дозволи на користування якими будуть виставлятися на аукціон. У Мінприроди відповідна структура зобов'язана буде погоджувати лише види користування ділянками надр.

Відповідно до постанови, контроль за проведення аукціону покладається на аукціонний комітет, склад якого визначатиме теж Держгеонадра. Як і раніше, аукціони відбуватимуться за умови участі у них не менше двох претендентів.

Цікаво, що за новим порядком уряд не зможе визнати недійсними результати аукціону, як він це робив раніше. Відтепер результати аукціону можуть бути оскаржені тільки в суді.

Крім затвердження постанови, Кабмін також ініціював спрощення процедури землевідведень для користування надрами. Відповідний законопроект уряду вже пройшов перше читання.

У ньому передбачається внести зміни до Земельного кодексу. Зокрема, автори пропонують не проводити узгодження з місцевими органами влади місць розташування об'єктів для потреб, пов'язаних з користуванням надрами. Раніше це дозволялося лише у містобудуванні.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко вже встигла охрестити цей закон "аферою з експропріації вітчизняних корисних копалин на користь "своїх" людей". Його вона вважає замовленим.

Урядовці ж запевняють, що запропоновані зміни значно спрощують процедури відведення земельних ділянок для користуванням надрами.

Міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський вважає, що завдяки новому порядку проведення аукціонів Україна до 2030 року може залучити 180 мільярдів гривень приватних інвестицій.

Утім, голові Мінприроди радіти нововведенням якраз не варто, адже вони позбавляють його відомство можливості впливати на продаж дозволів з користування надрами.

Більшість опитаних "Економічною правдою" експертів й депутатів пов'язують зміни з намаганням президента обмежити надто бурхливу діяльність Злочевського.

На думку експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, відповідні законодавчі ініціативи потрібні владі для прискорення вирішення ситуації на Сахалінському нафтогазовому родовищі.

Злочевський виявився причетним до скандалу навколо цього родовища. Незрозуміло, чому для голови Мінприроди світ зійшовся клином саме на цьому об'єкті, але з 2004 року він намагається узяти його під контроль.

Ув'язнений екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у 2006 році намагався притягнути до відповідальності міністра екології. За словами Луценка, під час помаранчевої революції через Злочевського було видано 350 незаконних дозволів на родовища. Збитки держави тоді оцінили 220 мільйонами гривень.

"Питання серйозне, адже існують плани щодо співробітництва з американськими і російськими компаніями з розробки сланцевого газу і шельфу. Зайві конфлікти не додають плюсів ні Україні, ні українським компаніям, які будуть брати участь у спільній роботі з іноземцями", - зазначає Землянський.

На його думку, для Януковича реформа - це іміджевий хід. Тимчасом представник Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук не вбачає у діях влади благородних цілей. "Це намагання перерозподілити сфери впливу", - каже експерт.

Опозиційні депутати теж дотримуються цієї думки. "Злочевському з його досвідом і талантами не можна було давати багато влади. Дай йому таку можливість - він усе візьме собі, але в них так не прийнято. Треба ділитися відповідно до алгоритму, тому в нього все забрали", - наголошує один з парламентарів з БЮТ.

За словами Корольчука, президент хоче створити неформальну вертикаль. Про це, зокрема, свідчить те, що важелі впливу дісталися Держгеонадрам, яку очолює наближена до сім'ї Януковича людина - Едуард Ставицький.

Едуард Ставицький

"Можливо, на нього покладена місія зібрати якомога більше грошей з ринку надрокористування. Схоже, що просто хочуть організувати фінансовий потік, щоб "сісти на нього і ділити касу", - припускає експерт.

Як відомо, Ставицький був задіяний у схемі відчуження у держави "Межигір'я", яке сьогодні так старанно облаштовує президент. Тоді нинішній голова Держгеонадр очолював державну компанію "Надра України".

У 2007 році, перебуваючи на посаді голови нацкомпанії, він передав майно резиденції "Межигіря" ТОВ "МедІнвестТрейд" в обмін на два напівзруйнованих будинки у Києві. Через короткий час ця проміжна фірма продала придбану власність донецькій ТОВ "Танталіт", яка пов'язана з сім'єю Януковича.

Паралельно з відчуженням "Межигір'я" за безцінь були продані будинки "Надр України" біля Софійської площі у Києві. За інформацією преси, покупцем дешевого товару виявився колишній голова Мінприроди Василь Джарти.

Схоже, Ставицький займався не лише нерухомістю. Екс-прем'єр Юлія Тимошенко раніше заявляла, що через "Надра України" у 2006-2007 роках найближчому оточенню Януковича було видано 19 ліцензій на видобування нафти і газу.

На посаді керівника Кабміну Тимошенко довго боролося із Ставицьким, щоб "виставити" його з "Надр України". На початку 2008 року вона його таки звільнила. Однак через рік Солом'янський районний суд Києва скасував це рішення уряду.

У серпні 2009 року Ставицький став фігурантом скандалу, пов'язаного із захопленням будівлі "Надр України".

Незважаючи на рішення суду, відновили його на посаді лише після того, як уряд очолив Микола Азаров. В кінці 2010 року партнера президента відправили керувати Держгеонадрами. Голову відомства та його заступників призначає і звільняє голова держави за поданням прем'єр-міністра.

У підсумку, це відомство виявилося більш значущим, ніж Міністерство екології, не говорячи про попереднє місце роботи Ставицького - "Надра України".

Сьогодні компанія знаходиться у вкрай складній ситуації, через що розгорнулася дискусія про доцільність існування підприємства.

Зокрема, обговорюється ідея приєднання структури до "Нафтогазу України", яку в майбутньому теж чекає оптимізація шляхом виділення ключових напрямків компанії в окремі структури, можливо, за участю приватного капіталу.

Реклама: