Фірташу буде тепло. А Україні?

Фірташу буде тепло. А Україні?

Середа, 22 червня 2011, 10:52 -
Європа купує газ, ніби завтра кінець світу. Найбільші споживачі російського палива ставлять рекорди із швидкості його закачування у сховища. Німеччина випереджає графік на 60 днів. А на скільки випереджає графік Україна? На нуль днів.

У третій квартал 2011 року країна входить з новою ціною на газ - 350 доларів за тисячу кубометрів.

Саме у липні-вересні в Україні зазвичай триває пікова фаза закачування блакитного палива у підземні газосховища для нового опалювального сезону.

Ось тільки халепа - нині у ПСГ держави мало газу, а "Нафтогаз" чомусь не поспішає купувати його по 296 доларів за тисячу кубометрів.

Нульовий баланс

Реклама:

Бадьорі звіти "Укртрансгазу" - дочірньої компанії "Нафтогазу" - про надійне виконання усіх етапів з наповнення паливом підземних сховищ навіюють упевненість, що взимку буде принаймні не холодно.

15 квітня у підземеллях було 9,7 мільярда кубометрів газу. За два наступні місяці туди закачали 4,5 мільярда кубометрів. Для повного щастя не вистачає 7-8 мільярдів кубометрів. Якщо зважати на технічні можливості, то у липні-вересні слід закачувати по 2,5 мільярда кубометрів щомісяця.

Проте цього не буде. Так сказав голова "Нафтогазу" Євген Бакулін. У третьому кварталі Україна купуватиме лише по 1,7 мільярда кубометрів газу на місяць за винятком липня, коли НАК планує придбати 3 мільярди кубометрів палива.

З цього обсягу у ПСГ закачають 2,2 мільярда кубометрів у липні і по 1,3 мільярда кубометрів у серпні та вересні. У третьому кварталі у "Газпрому" куплять і закачають 4,8 мільярда кубометрів палива. Отож, у 2011 році НАК запасеться лише 9,3 мільярда кубометрів. Всього у ПСГ буде 19 мільярдів кубометрів газу.

Звичайно, газовий монополіст обіцяє закачати більше. Не виключено, що навіть у жовтні він впевнено відзвітує, що у сховищах є 24 мільярди кубометрів палива. Адже для стабільного зимування слід мати щонайменше 12 мільярдів кубометрів, а середній показник повинен становити 14 мільярдів кубометрів палива.

У такому контексті 19 мільярдів кубометрів газу у ПСГ вистачає, але за умови, що додаткові 5 чи більше мільярдів кубометрів за власні кошти закачав би "Газпром".

Стільки палива потребує Україна, аби під час пікових навантажень взимку безперебійно постачати російський газ до Європи. Купувати цей обсяг Київ не зобов'язаний, проте "Газпром" уже давно не робить Україні таких подарунків.

Нині ж більша проблема полягає в іншому. З умовних 24 мільярдів кубометрів газу, які "Нафтогаз" планує накопичити до початку опалювального сезону, лише 9 мільярдів будуть державними. Решта товару має інше походження.

Навіть в обсязі 9,7 мільярда кубометрів, яким НАК похвалився 15 квітня, державного газу вже не було. У ПСГ є 7 мільярдів кубометрів палива, які належать "Укрнафті", і яка за них перманентно і не без успіху судиться. До рішення суду "Нафтогаз" не може використати цей газ.

Є також незначні обсяги приватних компаній, які зберігають у ПСГ свій газ. Також приблизно 2 мільярди кубометрів палива має в українських засіках власник RosUkrEnergo AG та Ostchem Group Дмитро Фірташ. Це залишок того газу, який НАК оперативно віддав йому протягом грудня 2010 року - квітня 2011 року.

Насправді у "Нафтогазу", тобто у держави, у квітні 2011 року залишалося не 9,7 мільярда кубометрів палива, а нуль кубометрів. З таким багажем ніякого успішного опалювального сезону не буде. Країна чи не вперше за останні роки живе без затвердженого балансу газу. Хочеш - пиши 10 мільярдів, а хочеш - нуль.

Повторюється ситуація 2006-2008 років, коли весь газ у підземних сховищах належав компаніям "Укргаз-Енерго" і RosUkrEnergo AG. "Нафтогаз" виступав у ролі бідного родича і лише оприлюднював красиві звіти, у яких розповідав, скільки накопичено газу у ПСГ, але не вказував, кому ж цей газ належить.

До речі, віддавши 12,1 мільярда кубометрів газу RosUkrEnergo AG, "Нафтогаз" залишився і без запасу палива у ПСГ, і без грошей для його закупівлі - значні кошти були витрачені у першому кварталі 2011 року.

Якби влада дотримувалася планів про довгостроковий графік повернення Фірташу газу, то нині не було би такого песимістичного настрою щодо запасів у ПСГ.

Європейське ралі

Поки Україна так легковажно ставиться до наступної зими, Європа у квітні-травні просто таки збожеволіла від запаху газу.

Найбільші споживачі російського палива в ЄС - Німеччина, Британія, Італія та Австрія - ставлять рекорди із швидкості закачування газу. Німеччина випереджає графік на 60 днів, Італія і Великобританія - на 40 днів, Австрія - на 20 днів.

"Зараз літо, а обсяги експорту "Газпрому" відповідають зимовому рівню. У першому кварталі поставки газу зросли на 12% порівняно з минулим роком, у квітні - на 20%, у травні - на 30%", - голову правління "Газпрому" Олексія Міллера "розпирало" від радості. Справді, такі дані свідчать про якісну роботу компанії.

Сьогодні запаси газу у ПСГ європейських країн на чверть більші, ніж у відповідний період 2010 року. Поставки російського газу у червні на 20% перевищують показники червня 2010 року. Країни ЄС, як завжди, оперативно оцінили ризики.

Ситуація і справді не дуже оптимістична. З липня ціна на газ у ЄС наблизиться до 500 доларів за тисячу кубометрів, а зараз вартість палива ще дуже вигідна. Саме таким є державницький підхід, коли дивляться не на дні, а на місяці вперед.

Сьогодні країни ЄС купують газ, немов завтра настане кінець світу. "Газпром" збільшує прогнозний обсяг поставок до Європи у 2011 році на 6% - з 151 мільярда кубометрів до 160 мільярдів кубометрів. До того ж, Старий світ паралельно нарощує закупівлю газу у Норвегії, Алжиру, на ринку зрідженого газу.

А на скільки випереджає графік Україна? На нуль днів. Зберігши газ у сховищах і докупивши максимально можливий обсяг, Україна могла б у третьому і четвертому кварталах використати цю сильну позицію у переговорах з Росією про ціну на газ.

Юрій Корольчук, Інститут енергетичних досліджень

Реклама: