Фондовий ринок відхрещується від політики

Фондовий ринок відхрещується від політики

Середа, 3 вересня 2008, 18:30 -
На фондовому ринку України триває перманентна лихоманка. Але досі внутрішньополітичні процеси впливали на нього мало. Нинішні події у Верховній раді мають шанс таки зачепити коливання акцій.

3 вересня стало новою відправною точкою на фондовому ринку України. Приблизно після 13:30 стався обвал або значне падіння котирувань акцій більшості вітчизняних компаній. Зокрема, ВАТ "Єнакіївський металургійний завод" (-11,70%), ВАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" (-6,32%), АК "Укрсоцбанк" (-3,54%).

Відбулося це після заяви Президента України щодо його готовності достроково розпустити парламент і провести позачергові вибори до Верховної Ради в тому випадку, якщо в терміни, визначені Конституцією, не буде утворено нову коаліцію.

Ще з ранку 3 вересня результати торгів показували однозначне зростання котирувань окремих емітентів. Але політика втрутилася в рівновагу.

Щоправда, більшість експертів ринку не вважає фактор політичної нестабільності в державі основним подразником і винуватцем падіння котирувань підприємств на фондовому ринку, а лише логічним продовженням тенденції минулого тижня.

Реклама:

Але ж обвал стався саме в певний час? Так, за словами експерта компанії "Альфа-Капітал" Павла Костроминського, політичні новини зазвичай не дуже відбиваються на фондовому ринку України.

"Більше того, я вважаю, що рішення Президента, навпаки, може лише позитивно вплинути на ринок котирувань. Справа в тому, що в Україні може прискоритися процес приватизації важливих підприємств, який було відкладено на невизначений термін. Це позитивно вплине на зростання акцій підприємств", - констатує Павло Костроминський.

А от експерт ІК Dragon Capital Ольга Каменець зазначає, що глобального падіння котирувань не відбулося й переживати з цього приводу не слід. "Відчутно знизилися лише котирування металургійних підприємств. Інші ж показники змінювалися досить мляво", - стверджує вона.

Що ж до металургії - це легко пояснюється також неполітичними факторами, а саме несприятливою для українських заводів кон'юнктурою на світових ринках.

Взагалі, за словами експерта, на фондовий ринок України суттєво впливає не стільки внутрішня політична криза, скільки очікування результатів виборів Президента США, що відбудеться наприкінці цього року. Так що фондовий ринок Україні буде лихоманити ще принаймні півроку (якщо додати три місяці після самих виборів американського лідера).

Інші експерти вважають, що основними факторами невизначеності ринку є падіння цін на нафту в світі і зміцнення позицій американської валюти. Справа в тому, що долар, який постійно зростає, знижує інвестпривабливість сировини, включаючи нафту.

Але, за даними експертів, протягом найближчих тижнів ціна на нафту може знову зрости, що дещо пожвавить світові фондові майданчики. Будемо сподіватися, що те саме станеться й в Україні. Звичайно, якщо політична ситуація всередині нашої країни не переживатиме нових гострих моментів.

Реклама: