Євро-масаж для української економіки

Євро-масаж для української економіки

Вівторок, 19 серпня 2008, 10:00 -
Нинішнє послаблення євро, а також майбутнє посилення долара, падіння гривні через подорожчання газу - і в таких умовах доводиться працювати українській економіці!

Минулої суботи готівковий курс євро вперше з вересня 2007 року впав нижче 7 грн. Разом із тим, більшість експертів прогнозують покращення стану долара США в Україні. Як показало нещодавнє опитування 30 аналітиків на замовлення компанії "Форекс-клуб", консенсус-прогноз курсу долара на кінець 2008 року становить 4,95 грн.

Як надалі будуть вести себе європейська та американська валюти в Україні? Чого чекати виробникам, імпортерам, експортерам продукції та простим споживачам, адже українська валюта прив'язана до долара, а чимало товару в нашу країну надходить з країн єврозони?

За прогнозами керуючого активами КУА "Бонум Груп" Аудрюса Міцюкявічуса, адміністрація Джорджа Буша в останні місяці свого перебування при владі залишать долар на нинішньому рівні.

"Однак причина посилення позицій долара на міжнародній арені останніми тижнями полягає не в діях американського уряду. Те, що відбувається зараз, можна охарактеризувати так: послаблення євро відносно долара", - резюмує експерт.

Реклама:

Вважається, що європейська валюта послабила свої позиції через негативні економічні показники країн Євросоюзу. Так, в економіках Німеччини, Франції та Італії за цей невеличкий період спостерігалося уповільнення зростання промислового виробництва.

Автоматично з падінням курсу євро до долара посилила свої позиції гривня. Аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан вважає, що Україні вигідне пожвавлення імпорту саме з країн Європи, адже значну його частку складає інвестиційний імпорт, тобто, завезення товарів, що сприяють розвитку виробництва в нашій державі.

"Так, минулого року Україна 37% усіх товарів імпортувала саме з країн Європи, а продукція машинобудування становила майже половину цього обсягу", - зазначає аналітик.

Експерт додає, що така ситуація, звісно, негативно вплине на позиції експортерів, для яких продавати український товар в країнах Європи стане менш вигідним. А саме на країни європейської зони приходиться 30% експорту з України.

Але більшість експортерів сьогодні не відчувають послаблення європейської валюти, вважає Аудрюс Міцюкявічус. Адже для великих компаній приорітетними наразі виступають ринки доларових країн. Насамперед це стосується торгівців металом. Левова частина їх продукції йде до країн Південно-Східної Азії, де розрахунки ведуться в доларах.

Що ж до корекції курсу долара до інших валют, вона, на думку аналітика, може відбутися не раніше лютого 2009. А гривня може ще більше втратити свої хисткі позиції після Нового року завдяки газовому фактору.

Олена Білан вважає, що до під кінець 2008 на міжбанку гривня коштуватиме 4,8-4,9 за долар. "Існує ризик подальшої девальвації гривні 2009 року у зв'язку з очікуваним погіршенням зовнішньоторговельного сальдо, зокрема через зростання цін на російський газ", - зазначає Олена Білан.

А втім, у нинішній ситуації ніхто не може спрогнозувати, як себе поведе долар найближчими місяцями, вважає стратег інвесткомпанії "Ренесанс-Капітал" Джефрі Сміт.

"Американська економіка зараз є непередбачуваною. Додайте до цього той суттєвий факт, що активними темпами розвивається Китай, який "дихає у спину" США, заповнюючи своїми дешевими товарами весь світ, в тому числі й Америку", - наголошує стратег.

Водночас, експерти впевнені: якщо економіка Європи знову почне активно зростати (а цього, все ж таки, очікують до Нового року), то все повернеться до позицій, які були перед кризою європейської валюти. Хіба що за цей час устигнуть підзаробити експортери металу, а виробники - завезти більше якісного обладнання.

Реклама: