Тарифні збитки АТ "Хмельницькгаз" за 2020 рік склали близько 38,5 млн.грн

Субота, 16 січня 2021 —
Різке зростання цін на газ, який АТ "Хмельницькгаз" купує для технологічних потреб за тарифні кошти, призвело до отримання збитків за підсумками 2020 року.

З початку цього року зростання цін на газ пришвидшилось, тому нові тарифи також не покривають всіх обгрунтованих витрат Опретора ГРМ. Така хронічна збитковість дестабілізує діяльність газорозподільної компанії, яка забезпечує газом 415 тис.кієнтів Хмельницької області.

Як відомо, АТ "Хмельницькгаз" майже 40% від отриманих тарифних коштів скеровує на закупівлю обсягів газу для технологічних потреб. Однак, за друге півріччя 2020 року ціна на газ зросла на 54%, в той час як у  минулорічному тарифі на розподіл його вартість була на третину нижчою. Як наслідок, за рахунок суттєвої різниці в ціні газу та вартістю газу, закладеною в тарифі АТ "Хмельницькгаз", - газорозподільна компанія за 2020 рік отримала збитки в сумі 38,5 млн.грн.

"Найбільшою статтею витрат в тарифі є саме придбання газу на виробничо-технлогічні потреби, - зауважує фінансовий директор АТ "Хмельницькгаз" Олександр Храпицький. – Адже саме технологічний газ використовується для створення та цілодобовї підтримки належного тиску в мережах, аби енергоносій міг рухатися по газопроводах до споживачів. Наразі він придбавається виключно за ринковою ціною, із застосуванням тендерних процедур".

На жаль, аналогічна ситуація склалася і з тарифами на розподіл, встановленими на 2021 рік. Через різкий стрибок ціни наринку, діючий з 1 січня 2021 року  тарифна розподіл знову не покриває всіх економічно обгрунтованих витрат на придбання технологічного газу для АТ "Хмельницькгаз".

Зокрема, в тарифі на розподіл на 2021 рік вартість технологічного газу встановлена на рівні 5 800 грн./тис.куб.м. Тож АТ "Хмельницькгаз" не змогло придбати газ на Ураїнській енергетичній біржі та, відповідно, не отримало жодної пропозиці. Компанія двічі, 29 та 30 грудня 2020 року оголошувала торги з метою закупівлі технологічного газу, але так і не змогла придбати ресурс за передбачені в тарифі кошти.

В тексті Меморандуму з МВФ, що підписаний Президентом та премєр-міністром, зазначено, що тарифи на розподіл мають покривати всі витрати Операторів ГРМ.

Відтак, наслідками невиконання Меморандуму з МВФ, стануть зростання ризиків дестабілізації газопостачання споживачів області, розбалансування на рівні Операторів ГРМ та доведення підприємств галузі до дефолту вже у першому півріччі 2021 року.

Довідка:

АТ "Хмельницькгаз" - газорозподільна компанія, яка здійснює свою діяльність на території Хмельницької області (окрім м.Шепетівки та Шепетівського району) у співпраці з брендом РГК.

Регіональна Газова Компанія – сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектору, спрямовані на підвищення якості клієнтського обслуговування, модернізацію галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ.

Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, в яких зайняті 38 тисяч фахівців. Вони обслуговують 250 тис.км газопроводів та понад 8 млн. споживачів газу.

У 2020 році АТ "Хмельницькгаз" доставило до понад 410 тис. своїх клієнтів біля 600 млн.куб.м.газу.

Реклама: